Deniz aşırı üretim yatırımlarının ülkelerine geri dönme devri başlıyor - Küreselcilikten korumacılığa
Trumpın küreselleşmeyi terkedip korumacılığa geçmesi Amerikan şirketlerini yeni stratejiler üretmeye zorluyor.
Evrensel hukuk kurallarını uygulamayan ülkelerin doğrudan yabancı yatırım beklemesi giderek hayale dönüşüyor.
ABD şirketlerinin ülkeye dönüş yöntemleri diğer ülkelere de örnek oluşturuyor.
İngilizcede “Off-Shoring production” diye tanımlanan Türkçeye ise “denizaşırı ülkelerde üretim” olarak çevrilebilecek uluslarası işletmecilik yöntemi ile özellikle Çin’e yönelen Amerikan şirketlerinin üretimlerini orada uzun bir zaman sürdüremiyeceklerine ve üretimi tekrar Amerika’ya yöneltmeye başladıklarına ilişkin belirtiler ortaya çıkmaya başladı bile Trumpın ikinci dönemdeki korumacılık karalarından daha .önce.
Özellikle Çin’deki ucuz işçilik ve Çin’in büyük pazar olması nedeniyle buraya akın eden ve Çin’ının ekonomik gücünü adeta devleştiren yabancı yatırımcıların, özellikle ABD’li yatırımcıların, bu konuyu tekrar gözden geçirmeye başladıkları ortaya çıktı. İşletmeci ve İktisatçılar bu geri dönüş olgusuna “backshoring-sahile dönüş”-veya “sahile geri dönüş” diyorlar.
Bu konuda ABD’nın ünlü NCR-National Cash Regişters isimli şirketinin 2009 yılında verdiği bir karar tartışılıyor. ATM makinaları da yapan bu şirket diğer Amerikan şirketlerinin yolunu izleyip kaliteli ATM makinalarını Singapur’daki Flextronics International şirketi eliyle üretmeye başlamıştı. Aynı şirket eliyle Brezilyada da üretim yaptıran NCR şirketi milyonlarca dolar tasarruf yapacağını ve üretim maliyetlerini kaliteden ödün vermeden gerçekleştireceğini hesaplamıştı.
Ama şimdi bu fikirden tamamen olmasa bile kısmen vazgeçme eğilimi göstermeye başladı. Bunun nedeni ise uzak mesafe nedeniyle dizayncı, mühendis, bilişim teknolojisi uzmanlarının hem biribirlerinden hem de müşterilerinden uzak olmaları nedeniyle yeni modeler geliştiremediği ve müşterisi........
© Muhalif
