Bilim nasıl öğrenilir
Değerli okurlar bugün biraz akademik konuya yer ayıracağım. Çünkü siyasallaştırılan üniversiteler ve kaynak kısıtlılığı bunu acil bir sorun olarak ortaya koymaktadır. 25 yıldır çalıştığım Teksas Üniversitesinin Dallas kampüsünde araştırma için büyük destek verilir, ülke içi veya ülke dışı bilimsel toplantılar için uçak parası, konferans katılım payı, iaşe, otel vs hep ödenir. Size bir örnek vereyim bizim okulun bütçesi tek başına Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi kadardır. Bu bakımdan ülkemde bilimle uğraşacak gençlere yardımcı olmak için bazı bilgiler paylaşacağım.
Ülkemizin değişik üniversitelerinde bulunan çeşitli öğrencilerden, özellikle yüksek lisans öğrencilerinden aldığım mesajlarda bana genellikle bilimsel kaynak arama konusunda yardımcı olmam istenmektedir.
Bu genç araştırmacılara yardımcı olmak amacıyla bu yazıyı “kaynak bulma” konusuna ayırdım. Umarım faydalı olur.
Bilim konusunda şu gerçekleri bir hatırlayalım:
1-Bilim bir birikimdir, yani her seferinde tekerleği yeniden icat etmez. Bilim kendinden önceki bulgulardan, bilgilerden yararlanır ve onları biraz daha ileriye götürmeye çalışır.
2-Bilim evrenseldir, bilimsel gerçekler bazı ülkelerin özel koşularına uygulanırsa da bulguların başka koşullarda, başka ülkelerde de kullanılabileceği gerçeğini göz önüne alır.
3-Bilim adamları yeni bir konuyu araştırırken, aynı konuda daha önce neler yapıldığını öğrenmek durumundadır. Böylece adına “literatüre taraması” dediğimiz bir ön araştırma ile o konuda bilinen şeylerin ne olduğunu anlamaya çalışır. Yani aynı veya ilgili konuda başkaları neler yapmış, bilimi nereye getirmiş öğrenerek, bu bilinenlere yeni “bilinenler” eklemek için araştırma planları yapar.
4-Bu araştırmalar kuramsal olduğu kadar, bilim için bilim veya bilimin bir soruna veya konuya uygulanarak yeni koşullarda ne gibi sonuçlar elde edileceğini veya var olan yahut kullanılan bir yöntemi daha iyi hale getirmek için yeni yollar araştırır, testler, anketler, gözlemler, ölçümler yapar.
5-Bu bakımdan sadece ülke içinde kendi dilimizde yapılmış araştırmaları ve yayınları bilmek çoğu........
© Muhalif
