Şiir’i unuttuk!
Satırları sorguluyorum
SEVGİLERDE…
Küçücük, kibrit kutusu gibi bir sahnenin tam ortasında ”SeksenDokuz” yaşında, bir dev. Gölgesi mi büyük, mısralarından yoksa içi mi taşmış yalnızlığından.
Toplamış getirmiş ne varsa bunca zaman biriktirdiği; Âşık Veysel’den, Şeyh Bedrettin’den, Fuzuli’den, Nedim’den, Muhyddin İbn Arabi’den, Pir Sultan ve nicelerinden…
Elbette bana yetmedi, yetemezdi. İçinden açıldıkça açılan ve belki de henüz çocuk sayılabilecek yıllarda tanıdığım, Hilmi Yavuz’u anlamak. Ama anladım ki o akşam daha fazla anladık, birbirimizi ve herkesi de şahit ettik, bu birlikteliğe.
Seksen dokuz yaşındaki Uluslararası Şiirin Nişânını almış, Şiir devi, Mineo Pera’dan içeri girerken alkışları yıkarak “Çok uzatmayacak şekilde sadece benim konuşacağım şekilde değil. İçinde sizinde ortak olduğunuz, soru-cevap şeklinde ilerleyelim. Çünkü ben moderatörde istemedim. Biz, bize olacağız. Kırk beş dakika yeter, sonra da imzaya geçeriz” dedi ama bağlamı kuran aklım, hayatımın en anlamlı ve tek şiiri olarak bende sonsuza kadar salınacak, değerli “Behçet Necatigil” Hocamızın “Sevgilerde” şiirinin:
-Sevgileri yarınlara bıraktınız. Çekingen, tutuk, saygılı. Bütün yakınlarınız. Sizi yanlış tanıdı. Bir bakış bile yeterken anlatmaya her şeyi. Kalbinizi dolduran duygular. Kalbinizde kaldı. Siz, geniş zamanlar umuyordunuz. Çirkindi dar vakitlerde bir sevgiyi söylemek. Yılların telaşlarda bu kadar çabuk Geçeceği aklınıza gelmezdi. Gizli bahçenizde açan çiçekler vardı. Gecelerde ve yalnız. Vermeye az buldunuz. Yahut vakit olmadı-
Ve söyleşiden yaklaşık bir saat önce gelip satın aldığım iki kitabın biri olan “Behçet Hoca” kitabının arkasında yazan sözünü/şiirini ekleyerek, Sanki düğün olmuştur /Sevmiş, sevilmiş, yenmiş, yenilmiş/Necatigil yok şimdi/Belki bir gün olmuştur.
Emel Seçen-Peki, Hocam Siz, bize Behçet Necatigil Hocadan, neler getirdiniz?Sevgilerden…Tüm biriktirdikleriniz ile diyerek izleyicilere kapıyı açtım.
İyi ki açtım, birden ışınlandık Kabataş Erkek Lisesi, yıl 1952- Döngü dergisine çıkacak ve bugün,........
© Muhalif
