menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

CHP’li Günaydın: “Halk beğenmediği anayasanın hesabını seçimde sorar”

12 0
15.01.2025

AKP-MHP ittifakı, 1 Ekim’de TBMM’nin açılmasından bu yana hedeflerine ulaşmak için bir çaba içinde. Bu, temelde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilmesi önündeki engelleri kaldırmak olsa da, diğer yandan Suriye’deki gelişmelerde oynayacakları role uygun bir yapılanma hazırlığı da denilebilir.

Ancak her iki konudaki niyetlerini, şu ana kadar net bir şekilde kamuoyuna açıklamış değiller.

AKP, geçen dönemden bu yana anayasa değişikliği yapmak istiyor. Muhalefet partileriyle anlaşma sağlanamamışken, DEM ile bu konuda, yine kamuoyuna açıklanmayan bir müzakere sürecinin uzun süredir devam ettiği görülüyor.

Bu anayasa değişikliğinin referandum ile gerçekleşmeyeceğine ilişkin ciddi kuşkular olmalı ki, AKP’nin milletvekili sayısını artırma girişimlerine tanık oluyoruz.

AKP-MHP ve DEM’in temelde yer alacağı bir anayasa değişikliğinde öyle maddeler olabilir ki, bunlar referandumda reddedilebilir. Bu riski göze almak istemedikleri anlaşılıyor.

Referandum için 360, referanduma gerek kalmadan anayasa değişikliği için ise 400 milletvekilinin oyu gerekiyor.

AKP: 268, MHP: 47, DEM: 57, Hüda-Par:4, Toplam: 376

400’e ulaşmak için 24 milletvekili eksikleri var.

İYİ Parti ve CHP listelerinden seçilen Deva, Gelecek, Demokrat, Saadet Partililerden ve bağımsız milletvekillerinden, 400’ü aşan bir desteği sağlayarak anayasa değişikliğine gidilmek istendiği anlaşılıyor.

Anayasanın 175. maddesine göre, anayasa değişiklikleri, iki kez gizli oyla, oya sunulacağı için, partiler,........

© Muhalif