Yapay Zekâ Çağında Ulusal Güvenlik Parametreleri: Artan Tehditler, Stratejik Önlemler
21. yüzyılın ikinci çeyreğine girerken yapay zekâ ve ileri teknolojiler ulusal güvenlik paradigmalarını yeniden tanımlamaktadır. Artan tehdit algılamaları, istihbarat ve terörle mücadele disiplinlerini dönüştürürken, bu alanlardaki bilimsel gelişmeler yakından takip edilmelidir. Her bilimsel keşif, yeni güvenlik açıkları ve tehditler doğurabileceği gibi stratejik avantajlar da sağlayabilir. Bu nedenle, dinamik ve uyarlanabilir güvenlik politikaları şekillendirilmelidir. Yüksek teknoloji, bilimsel ilerlemeler ve ulusal güvenlik arasındaki bağlantılar iyi analiz edilerek, tehdit ve fırsatlar dengeli bir yaklaşımla ele alınmalıdır.
Millî İstihbarat Akademisinden Bildiri Çağrısı
Millî İstihbarat Akademisi, bu yıl ilk kez gerçekleştireceği “Uluslararası İstihbarat Çalışmaları Kongresi” kapsamında bildiri çağrısında bulundu. Ülkemizin istihbarat disiplinini bir bilim dalı olarak değerlendirerek artan tehdit algılamalarına karşı kendi millî literatürünü oluşturmasına katkı/olanak sağlayacak kongre, 10-12 Ekim 2025 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek. Önerilen konu başlıkları ve kongreye katılım için detaylı bilgilere mia.edu.tr adresinden erişilebilmektedir.
Deepfake ve Hibrit Tehditler
Yapay zekânın üretken modelleri, deepfake (derin sahte) içerikler (ses ve videolar) üretilmesini olanaklı hâle getirerek dolandırıcılık, dezenformasyon ve siber saldırıların artmasına neden oluyor. Özellikle deepfake tehdidi ile alakalı hedef olan Selçuk Bayraktar ve Baykar şirketinin sahte reklamları YouTube platformunda Türk kullanıcıları hedef alıyor. Deepfake teknolojisi ile konuşturulan sahte bir video Selçuk Bayraklar, insanları sözde Baykar’a yatırım yapmaya davet ediyor. Ancak video deepfake ile oluşturulan sahte bir içerik ve yönlendirilen sayfa ise dolandırıcılık amacıyla oluşturulmuş.
Deepfake teknolojisi ile özellikle yüksek profilli bireylerin taklit........
© Mir'at Haber
