menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Türkiye’nin Orta Doğu’da Yükselen Jeopolitik Etkisi, İsrail’in Stratejik Panik Atakları

9 0
yesterday

İsrail medyasında son dönemde Türkiye’ye yönelik artan “tehdit” vurgusu, Türkiye’nin “Suriye’nin yeniden inşası” projesi çerçevesinde bölgede yürüttüğü etkin operasyonel yetkinliği ve yükselen etkisinden kaynaklanmaktadır. Mossad’ın eski Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Oded Ailam’ın Jewish News Syndicate (JNS) haber ajansında yayınlanan bir analizinde Türkiye’nin savunma sanayiindeki yükselişini ve bölgede barış ve istikrar sağlamak adına dış politik hamlelerini “neo-Osmanlıcı” hezeyanlarıyla değerlendirmesi, aslında İsrail’in bölgedeki hedeflerinin önündeki tek engelin Türkiye olduğunu/Türkiye kaldığını gösteriyor.

Ailam imzalı analizde dikkat çeken bir diğer nokta ise İsrail’in, diasporası üzerinden Türkiye-ABD ilişkilerini yıpratmak adına mevcut ABD yönetimine/Pentagon’a baskı yapılması yönünde bir çağrıda bulunması. İsrail’in bölgedeki hedeflerini gerçekleştirebilmesi için önünde tek engel Türkiye’nin kalması ve Türkiye’nin NATO üyeliğidir. Bu nedenle bir diğer plan ise Türkiye’nin Rusya ve Çin ilişkileri bahane edilerek (S-400 krizi) NATO’dan atılmasının sağlanması ya da kendilerinin de dahil edildiği bir NATO 2.0’ın kurulması (yani mevcut NATO güvenlik mimarisinin tasfiye edilmesi) planı DA medya organları ve düşünce kuruluşları üzerinden yürütülmekte ve servis edilmektedir.

Özetle İsrail, Türkiye’siz bir NATO 2.0 istiyor. İsrail’in NATO içinde Türkiye’siz bir ittifak hayal etmesi, bölgedeki Türk etkisini ne denli ciddiye aldığını ortaya koyuyor aslında. Bunun yanında Türkiye, NATO’nun en güçlü ikinci ordusu konumunda ve sahip olduğu operasyonel kabiliyetleri bakımından, terörle mücadele tecrübesi de göz önünde bulundurulduğunda muharebe sahasında güçlü/etkin bir orduyu NATO kendinden tasfiye etmek ister mi? NATO’nun Türkiye’den vazgeçmesi ya da yeni bir NATO 2.0’ın Türkiye’siz kurulması senaryosu o nedenle reel-politik ile çelişmektedir.

Türk Dış Politikasının Yükselen Etkisi: Küresel Krizlerle Arabulucu/Masada Abi Türkiye

ABD, Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu küresel gıda krizinin olası etkilerini “Tahıl Koridoru” adımıyla, BM tebrikleri ile çözüme kavuşturan........

© Mir'at Haber