KELÂM EN BÜYÜK KERAMETTİR
Yeni din dilinin mesajı “kerameti” değil “kelâm”ı ön plana çıkaran bir içerik taşımalıdır. Bu nedenle Kur’ân, kelâmı en büyük mucize ilan eden kitaptır. Kelâm hem düşünmeyi hem de okumayı içeren bir kelimedir. Bu şekliyle de kelâm, “okunacak şeyleri toplayan” ve “kalemin yazdıklarına yemin eden” Kur’ân’ı nitelendirmeye çok uygun düşmektedir. Kur’ân’ın adlarından biri de “Kelâmullâh” yani Allah’ın kelâmıdır. Bu ad, Kur’ân’da üç yerde geçmektedir.1 Gerçi bu tâbir doğrudan doğruya Kur’ân’ın ismi veya sıfatı olarak kullanılmamıştır ama bu tâbirin geçtiği yerlerdeki en yakın işaret Kur’ân’adır.2 Kelâm kelimesinin lugat anlamı “tesir/etki etmek” demektir. Söze kelâm denilmesi onun dinleyenin zihninde yeni bir yarar meydana getirme etkisi sebebiyledir.
Ama ne var ki, Allah ile aldatmayı/sömürmeyi rahat bir şekilde egemen kılmak isteyen zihniyet rahat ve tehlikesiz bir kavram olarak “Keramet”i “Kelâm”ın önüne çıkaran bir dil oluşturarak, kelâmın bilim/akıl faaliyetinin etkisini kırmışlardır. “Mucize, peygamberlere, keramet de velilere verilmiştir; peygamberliğin göstergesi mucize, veliliğin göstergesi de keramettir” sözü hâlen geçerliliğini sürdüren bir düşünce olarak dinî literatürde devam etmektedir. Halbuki Kur’ân, “veli”3 tâbirinin açık tanımını Kur’ân’da vermiştir: “Unutmayın ki, Allah’a yakın olanların korkmaları için bir sebep yoktur; onlar acı ve üzüntü çekmeyecekler. Onlar, imana erişip Allah’a karşı hep bilinçli ve duyarlı kalmaya çalışan kimselerdir.”4 Âyette görülüyor ki velilik tanımı içerisine yalnızca “Allah’a iman ve takva” olarak iki unsur girmektedir ve “keramet” diye üçüncü bir unsur yoktur.
Vahyin son mesajı olan Kur’ân’ın yaklaşımı ise “keramet” değil bu sözcükle aynı kökü paylaşan “kerem/kerim” üzerinedir. Kerim, hem Allah’ın hem de Hz. Peygamber’in isim-sıfatlarından biridir. Dahası “kerim” tüm peygamberlerin ortak sıfatıdır: “Biz onlardan [uzun zaman] önce Firavun halkını [aynı yolla] sınadık: onlara kerim bir elçi gelmişti.”5 Arap dili lugatleri, kerametin kökü olan keremin “izzet, onur, şeref, cömertlik, hürriyet” gibi anlamları olduğuna........
© Mir'at Haber
