EĞİTİMDE FERDİ FARKLILIKLARA RİAYET VE TEDRİCİLİK
Yüce Allah, her insanı farklı yetenekte ve zekâda yaratmıştır. Dolayısıyla her insanın, öteki insanlardan farklı olmasını sağlayan kendine has özellikleri vardır. İnsanlar bir fabrikanın standart mamulleri gibi değildir. Birbirlerinin çoğaltılmış fotokopileri hiç değildir.
İşte insanların farklı niteliklere sahip olmaları, kişiye göre eğitim ve öğretimi zorunlu kılmaktadır. Kişisel özellikleri dikkate almayan, kapasite, ilgi ve ihtiyaçlara uygun düşmeyen eğitim-öğretim çalışmaları, diğer yönlerden ne kadar mükemmel olursa olsun sonuçsuz kalır. Onun için kişiyi iyi tanımak gerekir.
Allah Rasûlü, aynı soruya, kişilere göre farklı cevaplar vermiştir. “En hayırlı amel hangisidir?” Sorusunun cevabı, muhataba göre değişmiştir. Birine en hayırlı amel, “Vaktinde kılınan namaz ve anne-babaya iyilik” derken, bir başkasına “Yemek yedirmek ve selamı yaymaktır,” bir diğerine de “Allah yolunda cihad ve anne-babaya iyiliktir” buyurmuştur. Âlimlerimizin ifadesine göre, bu farklı cevapları Rasûlullah (sav), soran kişilerin durumuna göre vermiştir. Kendinde namaza karşı bir gevşeklik ve anne-babasına yeterince iyilik yapmadığını gördüğüne; “Hayırlı amel, vaktinde kılınan namaz ve anne-babaya iyiliktir” derken diğer soranlara da, gördüğü eksikliğe göre “Allah yolunda cihat, yemek yedirmek, selamı yaymak” şeklinde farklı cevap vermiştir.
Yine Rasûlullah (sav) oruçlu iken hanımını öpüp öpemeyeceğini soran genç ve ihtiyara cevapları farklı olmuştur. Yaşlıya öpebileceğini söylerken gence öpemeyeceğini........
© Mir'at Haber
visit website