EĞER BİLİRSENİZ SİZİN İÇİN DAHA HAYIRLIDIR 4
(Kur’an’da “Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır” ifadesi ile biten âyetleri açıklamaya devam ediyoruz)
5.Allah yolunda cihad (yoğun çalışma)
Bütün varlıkların Allah’ı tesbîh ettiklerini, bir anlamda Allah’a (st) teslim olduklarını ve O’nun mutlak hakimiyetini tanıdıklarını, dinde özü sözü bir olmanın ve ihlasın önemini haber vererek söze başlayan Saff Sûresi, sonuna doğru mü’minlere bir müjde veriyor. Bu müjdeye kavuşabilmek için onların Allah yolunda ellerinden geldiği kadar, yağun bir şekilde çalışmaları, çaba göstermeleri gerekir.
“Ey İman edenler, sizi acı bir azaptan kurtaracak ticareti göstereyim mi? Allah’a ve Rasûlüne iman edersiniz, Allah yolunda mallarınızla ve canlarınızla cihad edersiniz. Bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.” (Saff 61/10-11)
Mü’minlerin bilmeleri hâlinde kendileri için hayırlı olacak ‘cihad’ ibadetine bakmakta fayda var.
Kur’an’da türevleri ile birlikte 40 kadar yerde geçen ‘cihad’ çok anlamlı kelimelerden biridir. Bunun kök anlamı; ‘cehd’ veya ‘cühd’dür. Bu da çok gayret etmek, kararlı bir şekilde çalışmak/çaba göstermek demektir.
Kavram olarak ‘cihad veya mücâhede’; öncelikle Allah yolunda, hayırlı işler için yoğun çaba göstermek, dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı koymak üzere elinden geleni yapmaktır. Bu düşman ya insanın içinde ya da dışındadır.
Cihadı şöyle de açıklayabiliriz: Dinî emirleri öğrenip zorluğuna rağmen uygulamaya, başkalarına öğretmeye, iyiliği tavsiye edip kötülüklerden sakındırmaya çalışmak, İslâmı tebliğ, nefse ve dış düşmana karşı mücâdele vermek, yoğun çaba sarfetmektir.
Mü’minlerin bu kararlı ve şuurlu çabalarının bedenle yapılanına ‘cihad’ yürekte olanına ‘mücâhede’ fikir ve İslâmî ilimlerde yapılanına da ‘ictihad’ denilir.
Bedeniyle, organlarıyla, malıyla cihad edene, manevi tarafını olgunlaştırmak için çaba sarfedene ‘câhid ve mücâhid’,
İslâmî hükümleri ortaya koymak için gayret edene de ‘müctehid’ denilmektedir. ‘Cihad’, her üç manayı da içerisine almaktadır.
Allah yolunda yapılan bütün çalışmalar, Allah’ın adı yükselsin diye gösterilen gayretler, İslâmı savunma için ortaya konan çabalar, çalışmalar, faaliyetler ‘cihad’ olarak nitelendirilir.
Bir müslümanın Allah tarafından kendisine verilen beden, ilim, mal ve zihinsel imkanları Allah yolunda harcaması, yani İslâm için kullanması ‘cihad’tır.
Buna göre ‘cihad’;
1.fikirsel planda başlar, nefsin ve........
© Mir'at Haber
