menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

DÖVİZDEN VERGİ NEDEN ALINMIYOR?

10 0
thursday

Faizleri F’da tutarak yatırım, üretim ve istihdama darbe vuran Merkez Bankası’nın gerekçesi, “Faiz düşerse döviz kurları fırlar” şeklinde. Ancak dövizdeki oynaklığı engellemek için spekülatörleri durdurmak yeterli. Bunun için bireylerin yüksek miktarlardaki döviz alım-satımı ticari kazanç sayılıp vergilendirilmeli.

Türkiye ekonomisi; yıllardır sıkıştırıldığı faizdöviz- enflasyon rant çarkının dişlileri arasında eziliyor. Paradan para kazanan rantiye kesiminin kazandığı bu rant sarmalın en önemli kaldıracı olarak döviz kurları üzerinden yapılan spekülasyon olarak dikkat çekiyor. “Faiz düşürülürse döviz kurları fırlar” tezini öne süren kesim, faizlerin yüksek tutulmasını sağlayarak paralarına para katmaya devam ediyor. Bu rant çarkını durdurmanın tek yolu, spekülatörlerin dövizle oynamalarının önüne geçmek. Bu nedenle aşırı tutarlardaki döviz alım-satım faaliyetlerinden sağlanan gelirler ticari kazanç sayılmalı ve vergilendirilmeli.

DÖVİZDE SPEKÜLATİF BASKI AZALIR

Bireysel olarak büyük miktarlı döviz al-sat kazançlarının yüzde 15’ten başlayıp yüzde 40’a kadar çıkan oranlarla vergilendirilmesi gerektiği belirtiliyor. Uygulamanın hayata geçirilmesi halinde vergi adaletinin sağlanabileceği ve döviz piyasasındaki spekülatif baskının azaltılabileceği öngörülüyor.

MERKEZ BANKASI’NIN BİRİNCİ GÖREVİ TL’NİN DEĞERİNİ KORUMAK

Merkez Bankası’nın en önemli görevi Türk Lirası’nın değerini korumak olarak tanımlanıyor. Ancak Merkez Bankası’nın vatandaşın alım gücünü artırmak için verdiği mücadele, spekülatörlerin kurları yükseltmek için yaptığı ayak oyunları karşısında yetersiz kalıyor.

ŞİRKETLER YÜZDE 25 VERGİ........

© Mir'at Haber