menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Tekerrür vak’aları ve ibret sayfaları

12 0
01.03.2025

BOZUK DÜZEN

12 Mart Muhtırası’nın Nihat Erim hükümetinde oluşturulan Kültür Bakanlığı’na atanan ve sonra gelen hükümette Kültür Bakanlığı’nın kaldırılması üzerine, “Zaten onu Amerika’dan getirmek için kurulmuştu” gerekçesiyle gazetelere adı bir daha yazılan Talat Sait Halman’ın 1972’de çevirisini yapıp yayımladığı ve bugün sosyal medyada çok paylaşılan bir şiiri, biz de aldık buraya; şairi bir din adamı olduğu için.

TÜRKİYE VE “BOZUK DÜZEN”

1960-80 arası yıllarda siyasilerin nutuklarındaki birinci malzemeydi “Bozuk Düzen” tanımı.

Rahmetli Erbakan Hoca’nın “Adil Düzen” programıyla mücadeleye başlamasından çok sonradır, düzenin kurucusu CHP’nin “Hakça Düzen” propagandalı “Karaoğlan”la Kıbrıs zaferi hazımsızlığından Güneş Motel’e uzanan hükumet maceraları.

Değiştirilmesi her an düşünülen ve fakat gerçekleşmesinin, vaat sahibi siyasinin ve partisinin tercih edilmesi şartına bağlandığı “Bozuk Düzen”in, M.Ö. 4000 yılında hicvedilmesinde değil şaşırılacak nokta.

Kızan, isyan edenlerde değil,

Acıyla, sıkıntıyla, darlıkla yaşayanlarda değil,

Geçen yılların hasretinde değil,

Kaos oluşturulmasında ve üretilmiş krizlerde de değil; şiiri bugün okuyanları şaşırtan hal ve vak’alar.

Adaletin yokluğunda oluyor bütün bunlar, demesinde aranmalıdır; bir din adamının adalet vurgusunda, adalet arzusunda aranmalıdır.

Meramın şiir olarak yansıtılması, bahse konu adaletsizliğe yakalanmamak tedbirini akıllara getirirken, memleket(ini) o hale getirenler şiirden anlamazlar tezi doğrulansa dahi, şair din adamının cesareti ve fedakarlığı takdire şayandır.

Memleket(inin) hali resmi kayıtlarda var ve arşivlenmişse de, o, birkaç satırlık bir şiirle, içinde yangın, cinayet, hapishane geçen binlerce çivi yazısı tabletini okumaktan kurtarıyor bizi.

Şiir yazacak kadar okuma yazma bildiğine ve bir diplomasının olduğuna inandığımız şair Ankhu (Ankaralı gibi) en siyasi cümlesini son satıra saklamış.

“Haksızlık kol geziyor, hükümet çevrelerinde.”

Hükümette demiyor, çevrelerinde diyor.

Çünkü hükümet derse, kurtlanacağını biliyor. Hele M.Ö. 4000 yılında…Demir dağlar eritilmemişken…

Hükümet mükemmel, çok iyi ama çevreleri yok mu, ah o çevreleri…

Demek ki şairler tahkim edilmiş karargahlara sığınırlarsa M.Ö. 4000 artı 2000 yıl sonra da okunurmuş şiirleri.

MEMLEKET İSTERİM

“Memleket”ini........

© Milli Gazete