Dünyayı Yöneten Mini Beyin; Çip
Günümüz dünyasında kullandığımız her eşyanın içinde bulunan ve onun olmaması durumunda eşyanın işlevselliğini yitirdiği bir tür mini beyin; çipler.
Çiplere gelene kadar neler yaşandı? Hangi aşamalar geçildi? Bu sorulara cevap vermek ve teknolojinin gelişimini konuşmak için konuyu biraz geriden almak gerekir.
Zira günümüz teknolojisinin bugün geldiği noktanın temelleri 1760 yılında Sanayi Devrimi ile atıldı. Sanayi devrimine kadar ağır ilerleyen keşifler, buharlı makinelerin icadı sonrası hızlandı. Zira o tarihte insanlık kas gücü kullanmadan eşyayı hareket ettirebilen buhar gücünü keşfetti. Ardından gelen buluşlar ise hep bu eksende hareket etti ve dünya tarihine etki edecek her buluşu yeni bir sanayi yani “endüstri" devrimi olarak nitelendirdik.
Birinci Sanayi Devrimi ya da diğer bir deyişle “Endüstri Devrimi” buharlı makinelerin icadıyla özdeşleştirilirken İkinci Endüstri Devrimi “ucuz çelik üretimiyle” bağdaştırıldı.
Ardından sanayinin elektronikle desteklenmesiyle bu alandaki üçüncü devrim gerçekleşmiş oldu. Bugün geldiğimiz noktada ise üretimde bilgisayar kullanımıyla “4. Sanayi Devrimi’ni yaşıyoruz. Tüm bu süreçler 250-300 yıl kadar bir sürede gerçekleşti.
Büyüklerimiz fotoğraf makinelerinin filmlerine 32 fotoğrafın sığmasına şaşırırken bizler dijital kameralarla tanıştık ve küçücük kartlara yüzlerce fotoğraf sığdırdık. Bugün ise telefon kameralarıyla çektiğimiz binlerce fotoğraf ve videoyu online bulutlara yüklüyor, bize büyük bir saklama alanı gibi gelen o kartlara artık ihtiyaç bile duymuyoruz. Yüzlerce kâğıda sığmayacak bilgiyi telefonumuzdaki bir klasörde taşıyor, ihtiyaç duyduğumuz bilgiye kolayca ulaşıyoruz. Üstelik tüm bunların daha da işlevsel hale gelmesi için telefonlarımıza ve bilgisayarlarımıza mütemadiyen gelen güncellemelerle kullanımımız daha da kolaylaşıyor.
İşte son 30 yılda teknolojik gelişimin bu kadar hızlı olmasının altında yatan şey, her geçen gün küçülen; küçüldükçe işlevselliği artan dünya tarihinin en büyük silahı çiplerdir.
Çipler; bilgisayarlar, akıllı telefonlar, otomobiller gibi birçok elektronik cihazın temel bileşenleri konumunda. Mikroçipler, elektronik devrelerin entegre bir biçimde bir araya getirildiği küçük birer yapı halindeler. Bu çipler, bilgisayar işlemlerinin yanı sıra veri saklama, iletişim ve kontrol işlevlerini de yerine getiren birer........
© Milli Gazete
visit website