Akdeniz'in İki Sütunu
Tarihler 25 Ocak 2011'i gösterdiğinde Facebook üzerinden örgütlenen Mısır gençleri sokak protestolarına başladı. Yıllardır biriken sorunlardan ve iktidarın vurdum duymaz tavırlarından bıkan halk Arap Baharı’nın getirdiği "devrim" havasından yararlanarak sokaklara döküldü.
Mısır’ın belki de en önemli meydanı olan Tahrir kısa sürede on binlerin beraber slogan attığı, özgürlük talep ettiği bir meydan haline geldi. Gittikçe sayıları artan göstericiler karşısında tutunamayacağını anlayan 30 yıllık Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek istifa etmek zorunda kaldı. Ülkede aniden gelen özgürlük havası yeni seçimleri de beraberinde getirdi. Müslüman Kardeşler’in adayı, Selefi görüşe sahip Nur Partisi’nin de desteğini alan Muhammed Mursi 17 Haziran 2012'de Mübarek döneminin Başbakanı Ahmet Şefik'i yenerek Cumhurbaşkanı seçildi.
Mursi'nin Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte Mısır dış politikası da yeni bir döneme girdi.
Mursi dönemindeki değişiklikleri anlamak için önceki yıllardaki Mısır dış politikasını bilmemiz lazım: 1952 yılında "Hür Subaylar" darbesiyle Mısır'da İngiliz egemenliğine ve Krallık yönetimine son veren Cemal Abdülnasır ve arkadaşları Pan-Arabizm ve Anti-Siyonizm eksenli bir dış politika izlemeye başladı.
Pan-Arabizm eksenli politika kapsamında "Birleşik Arap Cumhuriyeti Konfederasyonu”nu kuran Mısır ve Suriye hem başarısız oldu hem de başta Suudi Arabistan olmak üzere diğer Arap ülkeleri için "tehdit" olarak görülmeye başlandı. Böylece bölgede birçok dengeyi değiştirecek Mısır-Suudi Arabistan rekabeti de ortaya çıkmaya başladı.
İsrail karşıtı politika ise Nasır'ı Sovyetler Birliği (SSCB) eksenine itti. İsrail'in Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) aldığı desteğe karşılık Nasır da SSCB'den destek almaya başladı.
Bu süreç 1967'de "6 Gün" ve 1971'de ise "Yom Kippur" savaşlarını doğurdu.
6 Gün savaşından tam yenilgi ile çıkan Mısır, Nasır’dan sonra iktidara gelen ve Yom Kippur savaşında da kaybettiğine dair genel bir kabul olan Enver Sedat döneminde dış politikada paradigma değişimine gitti. ABD'nin baskısıyla İsrail'le 1978'de "Camp-David"........
© Milli Gazete
visit website