Z Kuşağının Yeni Kimlik İnşası: Politik Diaspora
Yarının siyasetini anlamak ve ona göre strateji geliştirmek için bugünden doğru çıkarımları yapıp, yarının yol haritasını belirlememiz gerekiyor. Bundan dolayı Z kuşağının siyasetle ilişkisini anlamak bu açıdan önemlidir. Başlığımızda dikkat çeken üç kavram var. Z kuşağı, yeni bir kimlik inşası ve politik diaspora. Öncelikle bu kavramlarla nereye varmaya çalıştığımızı özetle ifade etmemiz yazının anlaşılması açısından önemlidir.
Bildiğimiz gibi kuşaklar arası farklılıklar sosyal bilimciler için her zaman önemli bir çalışma alanı olmuştur. X, Y, Z son olarak Alfa kuşağı bu araştırmaların neticesinde kategorize edilmiş nesilleri ifade eder. Her kuşağın kendine has özellikleri olsa da hiçbir kuşağı homojen olarak değerlendiremeyiz ama sosyokültürel ortam, teknolojik gelişmeler gibi durumların da kuşaklara bazı kodlar yüklediğini kimse inkâr edemez. Genel literatür Z kuşağının 2000 sonrası ve 2012 öncesi doğumlu bireylerden oluştuğunu kabul ettiğimizde, artık reşit olmaya başlayan ve bundan sonraki 30-40 yılı domine edecek bu kuşağı anlamanın önemi büyüktür.
Yeni kimlik inşası da yine bu yazıda açıklanmaya muhtaçtır. Çünkü Z kuşağı dediğimiz yeni neslin keskin duvarlarla ördükleri bir kimlikleri yok. Daha saydam bir kimlik üzerinden kendilerini konumlandırıyorlar. Kendilerini bir kimlikle tanımlamaktan ziyade birkaç........
© Milli Gazete
