Ölüm sorgulamasını bilirim, arkada fon müziği çalmaz
21 Aralık 2024 tarihinde hayatımıza giren Gassal isimli dizi, yayımlandığı tarihten itibaren gündemden düşmüyor. Profesyonelliği üzerine yazanlar, çizenler… Dizinin şimdiden büyük bir fan kitlesi oluşmuş durumda. Dizinin senaryosu, oyuncuları, teknik boyutu, müzikleri çok orijinal hakikaten… Bu minvalde film dizi kültürümüz açısından bakıldığında Gassal dizisinin muazzam bir gelişimin göstergesi olduğu, yadsınamaz bir gerçeklik… Zaten acizane bizim nazarımızda, Tabii platformu genel hatlarıyla bir devrim niteliğinde… Abdulkadir Geylani’nin, Aziz Mahmut Hüdayi’nin hayatlarını konu alan diziler başta olmak üzere üretilen bize ait içerikler ile gençliğin İslami kimliğinin gelişimi açısından çok kıymetli bir aşama olduğunu kesinlikle ifade etmeliyiz. Hem Tabii platformu hem de Gassal dizisi çok büyük emekler ve özveri neticesinde ortaya çıkan çalışmalar… Allah razı olsun inşallah.
Ölüm faktörü çok bilinmeyenli, çok debdebeli hatta rivayet odur ki peygamberleri dahi yoran bir konudur. Temel sorumuz ve sorunumuz şu; komedi, trajedi, yalan, entrika, müstehcenlik hâsılı gayr-i İslami birçok erdemi, eylemi ve profili içerisinde barındıran bu dizi, insanların ölüm algısına zarar verir mi? Ölüm, düşünce temelli tüm fikri akımların, ideolojilerin, inanç türlerinin en temel tartışma konularından biridir. Ölüm anının ve sonrasının; deneyimlenmesi, gözlemlenmesi, tecrübe edilmesi mümkün değildir. Çünkü henüz gidip de dönen olmamıştır. Bizim ülkemizde dahi sırf ölüm merakından ölümü yazmak için intihar eden yazarlarımız var. Ölüm hakkında farklı inanç türlerinde farklı tanımlar yapılmıştır. Kimileri Tanrı-ahiret inancına sahip olduğu için klasik defin yöntemi kullanır. Kimi inanç sistemleri reenkarnasyona, yani ruhun sürekli farklı bedenler ile dünyaya döndüğüne inanır. Mesela Hindular, ruhu bedenden ayırmak için ölülerin yakılması gerektiğine inanır… Hâsılı tarih boyunca binlerce inanç türü doğrultusunda binlerce ölüm tanımlaması ve tasviri yapılmıştır. Bu denli derinlikli bir konunun genetiği ile daha fazla oynamak ne kadar doğru?
Şimdiden gençlerden o kadar ilginç reaksiyonlar almaya başladık ki… Dizinin bir bölümünde bilmem kaç kere ölüm kelimesi geçiyormuş bunu hesaplıyorlar… Sorsan musallayı bilmeyen çocuklar bunlar… Ya da sözde ölüm temalı dizinin arabesk aşk parçalarını mırıldanmaya başlamışlar. Tutarsızlığa bak… Dizide o kadar yoğun melankoli işlenmiş ki… Herkesin kafası karışmış. İzleyen kişi gassal karakterinin annesinin ölmüş, babasının onu yalnız bırakmış olmasına mı üzülsün… Onun yanında staj yapan ve ölülerden korkan çocuğun hikâyesine mi dert yansın… Dizide evlilik ve çocuk........
© Milli Gazete
