Bilânço Kuralı ve İmralı
Ekonominin bireyleri sayılan işletmeler muayyen zamanlarda bilânçolarını tanzim edip açıklarlar. Bu onların o tarihteki durumları demektir.
Bilânçoların aktif tarafı varlıklarını, pasif tarafı da bu varlıkların kaynaklarını gösterir. Bir bakıma aktif tarafı nimetlerini, pasif tarafı da külfetlerini temsil eder.
AKP iktidarı MHP’nin öncülüğünde bir “İmralı Süreci” başlattı. Dediklerine göre bu süreç başarı ile tamamlanırsa, “İmralı Mahkûmu” hapisten kurtarılacak ve PKK terör örgütü de dağdan inip silah bırakacak.
Böylece bir bilânço oluşacak. Bu bilânçonun aktif tarafı yani nimet tarafı “terörsüz bir Türkiye olacak”. Ama ne hikmetse bu bilânçonun pasif tarafı ağızlara bile alınmıyor. Nimet ballandıra ballandıra anlatılırken herkes alkışlıyor ama külfetten kimse bahsetmiyor.
Muhtemel külfetleri endişe içinde düşünüyoruz:
Acaba bu muhtemel bilânçonun pasifinde topraklarımız üzerinde bir eyalet mi oluşturulacak? Federatif yahut konfederatif bir vatan parçası mı hayata geçirilecek? Bu iktidar ta başında bölünmenin hazırlığı sayılan “İkiz Yasaları” bunun için mi kullanacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ta başından beri dillendirdiği “eyalet sistemi” söylemi hayata mı geçirilecek? Allah korusun vatanımızda böyle bir hat çizgisi oluşturulursa, bu hattın çok kısa süre sonra “İsrail-Türkiye Sınırı’na” dönüştürülebileceğini göremeyen “ferasetli” bir göz düşünülebilir........
© Milli Gazete
