Suriye’yle ilişkilerimizdeki değişim
Suriye’de 61 yıllık Baas iktidarı devrildi yerine henüz bir iktidar oluşmadı, belirsizlik var. Suriyelilerin tamamına yakını çok memnun, zafer sarhoşluğuyla gözleri hiçbir olumsuzluğu görmüyor. Allah lütfetsin de İslami bir idareyi kuracak adam gibi adamlar birlikte hareket etsin, Suriyelilerin çektikleri bir netice versin. Belirsizlik var, çünkü kim kiminle ne pazarlığı yapıyor belli değil. Amerika işin neresinde, ne kadar etkin, ne kadar etkin kalacak belli değil. Ümidimiz ne bizim hükümetimizin ne de oradakilerin Amerika’ya güvenerek adım atmamalarıdır. Korkumuz Türkiye’nin ağırlığını kullanırken Amerikan yönlendirmeleriyle hareket etmesi halinde Suriye’nin geleceği mahvolacak olmasıdır.
2003'te Irak'ın Amerika tarafından işgali sonrası bölgedeki ortak güvenlik kaygıları Türkiye ve Suriye iş birliğini derinleştirdi. Bu tarihten itibaren PKK ve ortağı terör örgütleri Suriye için de tehdit olarak algılanmaya başlandı ve Türkiye ile Suriye bu hususta ortak pozisyon almaya başladılar. Her iki ülkede gerek Irak’taki Amerikan uygulamalarından ve işgale giden süreçteki keyfilikten tedirgin olduklarından, gerekse Irak’ın parçalanmasının kendi ülkelerine oluşturduğu tehditten dolayı, İran’ı da içine alan ve bu gelişmelere direnmeye yönelik ortak bir tutum belirleme yoluna gittiler.
2004 yılında Suriye ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2 milyar dolara ulaştı. 26 Nisan 2009 tarihinde iki ülke kara kuvvetleri arasındaki dostluk, iş birliği ve güveni pekiştirmek için Kilis-Azez bölgesinde üç gün süren ortak bir askeri tatbikat yapıldı.
16 Eylül 2009 Esad’ın Türkiye ziyareti sonrası 12 Ekim 2009’daki Halep ve Gaziantep’te yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Bakanlar Birinci Toplantısı yapıldı. Bunun ardından Ekim 2009’da karşılıklı olarak vizeler kaldırıldı. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Arap Cumhuriyeti Başbakanı Muhammed Naci Otri’nin eşbaşkanlığında 22-23 Aralık 2009 tarihlerinde Şam’da önemli kararların alındığı bir toplantı gerçekleştirildi. Hepsinde Esad Suriye’nin başıydı. Bu toplantıda Dışişleri Bakanlığımızın tabiriyle, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti arasında her iki ülkeyi ilgilendiren birçok alanda mevcut iş birliğinin geliştirilmesi ve pekiştirilmesi amacıyla uzun vadeli stratejik ortaklık kurulması konusunda varılan mutabakat”a dayanarak 50 maddelik çok kapsamlı ve her iki ülkeye fayda getirecek bir anlaşma imzalandı. Taraflar ikinci toplantının 2010 yılında Türkiye’de yapılması konusunda mutabık kalmışlardı, ancak........
© Milli Gazete
