menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Siyasetin finansmanı, siyasetin ahlaki göstergesidir

9 0
07.04.2025

Siyasetin finansmanı konusu, tıpkı seçim sistemleri gibi, kamuoyunda sıklıkla konuşulan ve hatta dönem dönem siyasi partilerin de gündeme getirdiği ama neticede bir türlü netliğe kavuşturulamayan konular arasındadır.

Malum olduğu üzere, bu konunun netliğe kavuşturulması ana akım partilerin süreçte samimi adımlar atmasıyla ancak mümkün olabilmektedir.

Oysaki mevcut eksiklikler ana akım partiler açısından işlevsel imkânlar sunduğundan bu konu yalnızca konuşulmakla sınırlı kalmaktadır.

Siyasi partilerin finansman kaynağı gayet sarihtir. Partiler, üyelerinin aidatları ve gerçek kişilerin bağışlarıyla masraflarını karşılarlar. Bu, normal olandır. Ama siyasetin yerelde ya da merkezde iktidar gücüne erişme potansiyeli suistimallere de kapı aralamaktadır.

Bu bağlamda, son günlerin flaş gündemine siyasetin finansman sorunu üzerinden bakılmasında yarar bulunmaktadır.

Bugün bir gerçeklik olarak karşımızda durmaktadır ki, siyaset günden güne yalnızca maddi zenginliğe sabitlenmekte ve hatta iş çığırından çıkacak bir noktaya doğru evrilmektedir.

Elbette iktidara talip olma anlamında siyasetin belli bir maddi gücü gerektirdiği bir vakıadır. Ancak siyasetin tek ölçüsünün maddiyata endekslenmesi ciddi bir sorundur. Siyasette söz sahibi olabilmenin,........

© Milli Gazete