Seçmenler nasıl karar verir?
Elbette bu sorunun çok yönlü bir şekilde ele alınıp cevaplanması mümkündür. Zira hem hammadde, kendisine irade nimeti verilen, insan olduğundan farklılıklar olağan hale gelmekte hem de seçimin bizatihi kendisi zaten bir sürece işaret ettiğinden çok yönlü bir değerlendirmeye ihtiyaç duyulmaktadır.
Bilindiği gibi, seçme fiilini gerçekleştirecek kişinin öncelikle seçmeye niyet alması ve bunun için de seçmeye ihtiyaç hissetmesi gerekmektedir. Bu olduktan sonra ise bu kez de nasıl ve neye göre karar verileceği hususu öne çıkmaktadır. Bu noktada karar alma sürecini etkileyen siyasi, sosyal, kültürel, psikolojik, çevresel ya da ekonomik faktörlerin düzeyi önemli hale gelirken günümüzde çok daha belirginleşen ve hatta tehdit boyutuna yükselen algı yönetimi ve manipülasyon süreçleri de belirleyici olmaktadır.
Yalnızca siyasal karar alma süreçleri ile ilgili olmayan bu durum giyim-kuşam alışkanlıklarından yeme-içme tercihlerine varıncaya değin hayatın tüm akışında insanın yaptığı herhangi bir tercihte de devreye girebilmektedir. Şu an okuduğunuz satırlar dahi yazarın ya da editöryal tercihin bir neticesi olarak karşınıza çıkmaktadır. Milyonlarca konunun içerisinde hususen seçmenlerin karar alma sürecinin ele alınması bir rastlantı sonucu değil, niyet alınan bir tercihin neticesi olmaktadır.
Seçmenlerin karar alma sürecinde, tercihlerini belirleyen, birden çok faktör aynı anda etkide bulunmakla birlikte, seçmenlerin karar alma sürecinde öne çıkan dört temel model bulunmaktadır.
Bunlardan ilki; Rasyonel Seçim modelidir. Buna........
© Milli Gazete
