Ara seçim mümkün mü?
Son günlerde siyasi arenada tartışılan konular arasında ana muhalefetin gündeme getirdiği ara seçim bulunuyor.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in gündeme getirdiği ara seçim formülüne iktidar cenahından bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “Ara seçimi gerektiren durum yok” şeklinde olumsuz yanıt verildi.
Her ne kadar adeta başlamadan bitmiş gibi görünse de bu tartışma, ara seçimin ne olduğu ve hangi şartlarda ancak gerçekleşebileceği ile ilgili konuların gündeme gelmesine de vesile oldu.
Her şeyden evvel Türkiye’de ara seçime gidilebilmesi için, seçimin üzerinden 30 ay geçmiş olması ve genel seçimlere en az bir yıl kalmış olması şartlarıyla beraber, iki yol bulunduğunu söylemek gerekmektedir.
Bunlardan ilki Meclis üye tamsayısının %5 ve daha fazlası oranında sandalye boşalması durumunda devreye girmektedir. Diğer bir ifadeyle TBMM’de 30 milletvekilliğinin boşalması durumunda ara seçim mümkün hale gelmektedir. Türkiye’de hâlihazırda 2’si vefat, 4’ü belediye başkanı seçilme, 1’i milletvekilliğinin düşürülmesi, 1’i de bakan olması nedeniyle sadece 8 milletvekilliği boşalmış durumdadır.
Dolayısıyla bugün ara seçime gidilebilmesi için 22 sandalyenin daha boşalması gerekmektedir. Bunun için muhalefetin 22 üyesini istifa ettirmesi akıllara gelmektedir, ancak milletvekillerinin istifası Meclis tarafından kabul edilmemesi durumunda bu seçenek boşa düşmektedir. İktidar blokunun bu........
© Milli Gazete
