Almanya’da Müslüman bir hanımefendinin ardından
Geçtiğimiz günlerde bir dostumuzun gönderdiği mesaj vesilesiyle Amina Erbakan (Louise Becker) hanımefendinin vefat haberini aldık. Sonradan Müslüman olan, hukuki ve sosyal sorunlar başta olmak üzere Almanya’da Müslümanların derdiyle dertlenen, çocukların ve yetişkinlerin İslam’ı öğrenmeleri için ilmi yayınlar yapan Amina Erbakan’ın vefatı, bendenizi derinden üzerken diğer yandan da kendisiyle doktora tez yazım sürecinde yaptığım mülakatı zihnime getirdi.
Erbakan Hoca’nın genç yaşta vefat eden küçük kardeşi Akgün Erbakan’ın eşi olan Amina Erbakan’ın Avrupa’da Millî Görüş’ün belli bir noktaya gelme sürecinde önemli katkıları olduğu yönünde aldığım bilgilerden sonra kendisiyle bir mülakat yapmanın yollarını aramaya başlamıştım. O süreçte kendisiyle yakın irtibatta olan bir hanımefendi kardeşimiz “yardımcı olabileceğini” söylemiş ve hakikaten kısa bir sürede mülakat teklifimize olumlu yanıt almıştık.
Amina Erbakan ile 2017 yılı Mart’ının son günlerinde Köln’de kıymetli bir dostumuzun tercüme katkısıyla görüşmüştük. Mülakat sırasında Avrupa’da Millî Görüş’ün yaşadığı süreçler ve kadınlar teşkilatının temellerinin nasıl atıldığı ile ilgili hususlar hakkında konuşmakla birlikte aynı zamanda kendisinin ihtida sürecini de dinleme fırsatım olmuştu.
İhtida ile ilgili kısma geçmeden evvel teşkilatlanma süreçleri konusunda öğrendiğim ilgi çekici iki ayrı bilgiden bahsetmekte yarar görüyorum. Bunlardan ilki Avrupa’da yapılanmanın isminin şekillenmesi ile ilgili olmuştu.
Şöyle ki, Amina Erbakan, Kaplancılar ayrışmasından sonra tavsiyeler üzerine çatı kuruluş çalışmalarına başlandığını, o yıllarda hapishanede bulunmasına karşın Erbakan Hoca’nın, küçük kardeşi Akgün Erbakan ile sıklıkla telefonlaştığını........
© Milli Gazete
visit website