Sivil toplum ve sendikacılık
Bugün sizlerle sivil toplum ve sendikacılık hakkında konuşalım. Bilindiği gibi Türk ekonomisine ilk büyük darbe 1946 yılında yapıldı. O yıl yüzde 110’luk ilk devalüasyonla birlikte liberalizme dümen kırıldı.
Sonra IMF’i, Dünya Bankası, NATO’su derken hala belimizi doğrultamıyoruz.
Sonra Amerika ülkedeki sendikacılığa el attı. Sait Yılmaz ve İsmail Alagöz’ün kaleme aldığı “CIA ve Ortadoğu ”adlı kitapta anlatılanlara göre; Amerika’nın Türk sendikacılığına el atması 1951 yılında, Türk-İş’in kurulması öncesi AFL’den CIA adına çalışan ve daha sonra AFL-CIO’nun uluslararası ilişkiler genel müdürü olan Irwing Brown’un Türkiye’ye gelmesiyle başlıyor.
ABD, Türkiye’deki sendikalar ile ilişkisini 1968 yılına kadar AID, bu tarihten sonra da Amerika Hür Çalışma Enstitüsü aracılılığıyla yürüttü. Bu stratejinin arkasındaki isimler de D. Rockefeller ve Peter Grace idi.
Diğer taraftan bu strateji bazı sendikacıların Amerika’ya götürülüp orada eğitilmesini de kapsıyordu. Hikâye uzun, sonra bunların devrimci, emekten yana vs. oldukları söylendi fakat arka planda sermaye ile ağabey-kardeş ilişkisi yaşadılar.
Aslında ülkedeki sendikacılığın 1870'e kadar uzanan bir mazisi var. Doğal olarak tek parti döneminde sendikacılık yasaklanıyor.
1938........© Milat
