Ve bir Halepçe sabahı, kelebekler toprağa düşünce
Hiroşima ve Nagazaki’den sonra insanlık tarihinde sivilleri hedef alan en büyük kimyasal saldırı: Halepçe katliamı. İzleri tarih sayfalarında halen ilk günkü kadar taze.
Modern dünya tarihine; 20’nci yüzyılın en büyük kimyasal saldırısı olarak kaydedilen Halepçe katliamının üzerinden 37 yıl geçti.
Kuzey Irak Bölgesi’nin dördüncü büyük kenti Halepçe, Süleymaniye kentinden yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta. İran ile onlarca kilometrelik sınıra sahip olduğu için Irak-İran savaşında en büyük yıkımın yaşandığı kent. 8 yıl süren savaş esnasında halkının direngenliği kentte yaşamın devam etmesini sağladı.
Ta ki 16 Mart 1988’e kadar. O günden itibaren her şey değişti.
16 Mart 1988 tarihinde çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 5 bini aşkın kişi, Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in emriyle kullanılan kimyasal silahlarla yaşamını yitirecekti.
Tarihe “Halepçe Katliamı” olarak geçen bu insanlık dışı saldırı, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Güney Iraktaki Kürt halkına karşı 1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürdüğü Enfal Soykırımı’nın en acı ve en son etabıydı.
12 Mart 1986’da başlayıp, 7 Haziran 1989’da sona eren Enfal Soykırımı sürecinde Irak vatandaşı182 bin Kürt katledildi, 4500 köy ve 30 ilçe yerle bir edildi; camiler, kiliseler, ibadethaneler yıkıldı.
Gestapolar, kente atılacak olan kimyasal silahın etkili olabilmesi için önce evleri konvansiyonel........
© Milat
