menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kadim İngiliz Mirası & Hint Alt Kıtasındaki Savaş

16 0
09.05.2025

Hindistan alt kıtası, jeostratejik konumu ve nüfusu nedeniyle, uzun yıllar boyunca büyük güçlerin nüfuz mücadelesinin merkezî bir alanı olmuştur. Zamanla, iki büyük güç ve Çin arasındaki soğuk savaş Güney Asya'ya kadar sızdı.

Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de eski Sovyetler Birliği ve uyuyan dev Çin, Güney Asya bölgesinde emperyal hedefleri için birbirleriyle yarışır durumda. Hindistan ve Pakistan, dış politikaları sırasında süper güçlerin rekabetini kendi avantajlarına evirmeye çalıştılar. Örneğin, Pakistan'ın Amerikan çıkarlarına uyum sağlama isteği, yalnızca İngiliz politikalarının sahadaki uygulayıcısı olan Amerika’yı alt kıtaya getirmekle kalmadı, aynı zamanda çatışmacı Hindistan karşıtı duruşunu da güçlendirdi. Sonunda, Hindistan'ın eski Sovyetler Birliği'nden yardım isteme eylemi, Soğuk Savaş'ın her iki başrol oyuncusunu da bölgeye getirmiş olacaktı.

Hindistan ve Pakistan'ın İngiliz yönetiminden kurtuluşu; kaos, karışıklık, nefret ve çatışmayla dolu başka bir dönemin başlangıcıydı. Zira kadim İngiliz sömürgeciliği, giderayak, emperyal politikası gereği, yıllarca kendisine dolaylı yoldan olsa bile ihtiyaç hissettirecek sorunları miras bırakmıştı zaten.

Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, Güney Asya'nın siyasi ve güvenlik mimarisini derinden etkileyen en uzun süreli ihtilaflardan biridir. Bu iki ülkenin bağımsızlığını kazanmasıyla başlayan bu çatışmalı süreç, sadece askerî savaşlar değil, aynı zamanda diplomatik gerilimler, terör eylemleri, dinî kutuplaşmalar ve nükleer tehditleri de içeren çok katmanlı bir yapı arz........

© Milat