Gassal
Rabbimiz, Âli İmran Suresi 185. Ayet ’inde; Her nefis ölümü tadacaktır. Yaptıklarınızın karşılığı ancak kıyamet günü tastamam verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete konulursa, gerçekten o kurtuluşa ermiştir. İyi bilin ki, bu dünya hayatı, aldatıcı bir faydadan başka bir şey değildir, buyuruyor.
Ölüm kaşla göz arasında deriz ama sanki bize hiç gelmeyecek gibi yaşarız. Yalan dünya yalanlarıyla öyle boyar ki gözlerimizi ölümü bile bize unutturur. Hep birileri ölünce vah, tüh der geçeriz. Çünkü gidenin ateşi kimin yüreğine düştüyse sadece onu yakar kavurur, günlerce, haftalarca, aylarca… El elin ölüsüne ne kadar ağlayacak, üzülecek ki? İnsan en yakınlarını toprağa kendi elleriyle verdiği an anlıyor ki, bu dünya sadece boş bir oyalanmadan ibarettir.
Okulda geçen dönem proje ödevim için, üniversitede ki, çocuklarla ‘’Gassal’’ konusunu işleyelim diye istişareler yaptık ama o dönem biri sıcak baksa diğeri bakmadı bu sebeple de yapamadık! Bu dönem TRT’de yayınlanan ‘’Gassal’’ isimli dizi ile bu meslek adeta herkesin ilgisini çeken meslek grupları arasında en başta ki yerini aldı diyebiliriz. Yerel kurumlarda bu meslekle ilgili kurslar bile açıldı! Peki, neydi bu Gassal? Gassal kelimesi, Türkçede yıkayan-yıkayıcı anlamına gelen Arapça “ġṣl” kökünden türetilmiş bir kelimedir. Gassallık mesleği, ölülerin ahirete temiz bir şekilde uğurlanması amacıyla cenazelerin yıkanması gerekliliğinden doğan bir meslektir. Gassallar bu manevi değeri yüksek mesleği icra ederken büyük bir özel gösterir. Zor bir meslek mi? Bence evet! Yürek ve cesaret isteyen bir meslek! Bizde Kayseri mezarlıklar şube müdürlüğüne giderek, bu mesleği icra eden hocalarımızla fikir alışverişinde bulunduk! Gasılhaneden başladık! On dakika önce senin, benim gibi konuşan, gülen, gezen bir kişi bu dünyaya veda etmiş ve ahiret........
© Milat
visit website