menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

​Mehmed Şevket Eygi'ye vefa

13 7
13.01.2025

Millî Gazete’nin Çayhane Sokak, No: 1 Topkapı adresinde faaliyet gösterdiği 1991 yılında mutfağa heyecanla giren Yazı İşleri Müdürümüz Ekrem Kızıltaş, “hayırlı uğurlu olsun, Mehmed Şevket Eygi bizde yazmaya başlayacak” müjdesini verdi.

İyi de Millî Gazete'ye yeni bir soluk getirecek Mehmed Şevket Eygi kim ola ki!..

Abdi İpekçi, Mümtaz Soysal, Turgay Şeren ile aynı dönemde ilk, orta ve lise eğitimini Galatasaray Lisesi’nde gören ve bu isimlerle arkadaş olan kendine münhasır “üretim hatası” bir şahsiyet. Osmanlı nazırlarından Raşit Erer, Aydın mebusu Enver Tekand, şair ve âlim Orhan Şaik Gökyay, edebiyat tarihçisi Nihad Sami Banarlı ve şair Ahmet Kutsi Tecer gibi alanlarında zirve isimlerin tedrisâtından geçmiş. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okurken Cemal Süreya ve Sezai Karakoç’la, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda çalışırken Ömer Nasuhi Bilmen’le bir arada olmanın feyz ve bereketini her daim içinde hissetmiş.

İlk makalesini Eşref Edib Fergan’ın yayımladığı Sebîlürreşâd dergisinde yazarak çocukluktan beri kurduğu hayaline kavuşmuş. Ardından Yeni İstiklâl gazetesiyle muharrirliğe adım atmış. Müslümanların eksik olduğu yayıncılığa yeni bir soluk getirmek için Bedir Yayınevi’ni kurmuş.

ÖMRÜ MAHKEME SALONLARINDA GEÇTİ

Adnan Menderes’in idam yıldönümünde kaleme aldığı “Zulümlerin en alçakçası kanunların gölgesinde yapılandır” başlıklı yazısı nedeniyle tutuklanarak, hapse mahkûm edilmiş. Yarım asrı aşan gazetecilik hayatının önemli bir bölümünü mahkeme salonu ve cezaevlerinde geçirmiş. Yayın yapmanın, statükoya karşı durmanın, totaliter fikir yapısı içinde yeni bir özgürlük ve özgür bir düşünceyi hayata geçirmenin en zor olduğu dönemlerde sahibi olduğu Bugün ve Babıali’de Sabah gazeteleriyle yeni bir çığır açmış.

Camilerde cemaatle sabah namazı kılma geleneğini başlatarak, on binlerce Müslümanın Sultanahmet Camii’de dua edip kulluk ve kardeşlik bilincinin gelişmesine vesile olmuş. “Kısık Sesler”in sesini yükseltmesine tahammülü olmayanlar tarafından gazeteleri süresiz kapatılınca, çareyi yurt dışına çıkmakta bulmuş. Hac vazifesi yapmak üzere Suudi Arabistan’a gitmesinin akabinde hakkında başta Amerikan 6. Filosu’nun İstanbul’a demirlemesinin protesto edildiği ve tarihe “Kanlı Pazar” olarak geçen olayların kışkırtıcısı olmak üzere birçok mesnetsiz suçlamadan dolayı dava açılmış, sorgusuz sualsiz hapse mahkum edilmiş.

Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan ve Almanya’da 6 yıl süren vatan hasreti içinde onulmaz bir yaraya dönüşmüş, bu yara hiç iyileşmemekle birlikte zamanla kabuk bağlamış. (Bu yaralı dönemi 2009 yılında “Adım Adım Hac / Tevhid Yurduna Hicret” kitabını kaleme alırken, kendisinden bir hatırat olarak yazmasını talep etmiş, istemeye istemeye de olsa beni kırmamak adına o günlerin acısını tekrar hissederek tarihe not düşmüştü.)

ÇOK KIYMETLİ ESERLERE İMZA ATTI

İşte bu sıkıntılara dûçar olmuş, inancının kendine yüklediği misyonu yerine getirirken ağır bedeller ödemiş Mehmed Şevket Eygi, İslâmî camianın en önemli fikir, aksiyon, mütefekkir ve münevverlerinden olmasına rağmen köşesine çekilmiş âdeta münzevi bir hayat yaşıyordu. Bu dönemde sahibi olduğu Bedir Yayınevi’ne uğruyor, toplumun genelinin dikkatini çekmeyen, fakat ilgilisinin merakla beklediği birbirinden değerli İslâmî eserler yayınlıyordu. Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın Mârifetnâme’sinden tutunda İmamı Şârânî’nin Evliyâlar Ansiklopedisi’ne, İmam Gazali’nin Kimyâ-i Saâdetin’den tutunda Ebul-Leys-Semerkandi’nin Tenbîhü’l Gâfilîn ve Bostanü’l Ârifîn’e kadar bir çok eser. (Ehl-i Sünnet'i Savunuyorum, Namazı Dosdoğru Kılmak, Vasıflı Müslüman Genç, Çareler Çözümler Teklifler Tenkitler gibi eserlerinin yanında ayrıca 2003’te tarih ve ibret vesikası olarak yayınladığı “Yakın Tarihimizde Câmi Kıyımı” isimli kitabıyla yakın tarihimizde ecdat yadigârı binlerce cami, mescit, tekke, medrese, imaret, türbe ve sıbyan mektebi gibi eserlerin nasıl kapatılıp, satılıp, yıkılıp, kiraya verilip, depo yapılıp, CHP ocağına çevrilip, spor kulübü lokali hâline getirilip, meyhane ve müzeye dönüştürülüp kıyıma uğradığını açığa çıkardı.)

DGM EN SIKI TAKİPÇİLERİ ARASINDAYDI

Bütün bunlar yaşanırken, tarihler 1991'i gösterirken Eygi için yeni bir serüven, yeni bir yolculuk başlıyordu. 1970’li yıllarda Millî Görüş lideri Prof. Dr. Necmeddin Erbakan’a çok sert eleştirilerde bulunmasına rağmen, Millî Gazete’de yazma talebi hoca tarafından........

© Milat


Get it on Google Play