Eğitime dair sorunlarımız…
Dilimiz, dinimiz, rengimiz, eğitim seviyemiz, bütçemiz, yiyip içtiklerimiz, giyip kuşandıklarımız, kültürel seviyemiz, entelektüel derinliğimiz, birikimimiz, baktığımız perspektif, öngörümüz ne olursa olsun gerek bireysel gerek ise toplumsal olarak elimizden gelen hizmetin küçüklüğüne veya büyüklüğüne bakmadan eğitim sorunları üzerine kafa yormamız, sorunların çözümü için geceli gündüzlü, aç susuz demeden çalışmamız gerekiyor.
Eğitim sorunların çözümünde eğitimcilere farklı roller biçiliyor, farklı misyonlar yükleniyor, eğitimciler farklı şekilde tanımlanıyor. Evet, eğitimci konforun peşinde koşan değil, konforsuz alanlara müdahale edip oradaki sorunları çözmeye çalışandır. Sorunlardan kaçan değil, sorunların üstesinden gelendir. Çözümleri uygulayan değil, çözüm üretendir. Dertleri dillendiren değil, dertleri dinleyendir. Eğitimci şudur, budur ama hiçbir zaman sorunları tek başına çözen değildir. Eğitime dair sorunların çözümünde eğitimcilerin çalışması, sorunları onların çözmesi yönünde kamuoyunda çok büyük bir yanılgı var ne yazık ki.
Evet, ülke olarak eğitime dair pek çok sorunumuz var bizim. Eğitimi oluşturan parametreler çok olduğu için ortaya çıkan sorunlar da haliyle fazla oluyor. Velilerin okula, öğretmene ve çocuklarının geleceğine karşı duyarsızlığı, aile içerisinde çocukların yeterli ölçüde çalışma ortamının olmaması, ailelerin kendi öz eğitimlerini önemsememeleri ve eğitim düzeylerinin yetersizliği, ailelerin üslup, ekonomi........
© Milat
