menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

​Darbe felsefesine ontolojik…

17 0
15.07.2024

15 Temmuz darbe girişimi üzerinden 8 yıl geçti. Darbe girişimi bu süre zarfında birçok yönden değerlendirildi, yorumlandı. Halkın iradesine doğrudan ipotek konma teşebbüsüne, tıpkı kurtuluş savaşında olduğu gibi halkın eliyle bil fiil karşı çıkılmış olması, ortaya çıkan tespitlerin en değerlisi ve en dikkat çekeni. Tespitin ortaya çıkarttığı bu sonuç hem tarihi bir vesika hem bütün bir halka verilen istiklal madalyası hem de bu ülkenin çocuklarına bırakılan büyük, değerli ve saygın bir miras. Fakat bu saygın mirasın önemi düşünüldüğünde 15 Temmuz darbe girişiminin felsefi anlamda yeterince irdelenmediği anlaşılmaktadır.

Bir konunun felsefesi, o konu ya da şeylerle alakalı hususlar üzerine derinlemesine düşünmekle, soyut ve nesnel olmayan düşüncelerin somut dayanaklarını irdelemekle mümkün olmaktadır. Bu noktada darbe felsefesinin anlaşılması için öncelikle onun devrim, isyan vb. kavramlarla karıştırılmaması gerektiğini belirtmek bir zaruret olarak ortaya çıkmaktadır. Ülkemizdeki darbeler göz önünde bulundurulduğunda darbe kavramı, herhangi bir yasal dayanağı olmayan şiddetle bağlantılı, umumiyetle medya, dış güç desteği ve himayesi altında olan bir yapının hükümeti devirmeyi amaçlaması olarak tanımlanmaktadır.

Oldukça fazla darbe tecrübesi olan bir ülkede yaşamamıza rağmen kimse çeşitli nedenlerle gerçekleştirilen darbelerin, bu ülkenin var oluşuna, kurtuluşuna, varlığını devam ettirmesine katkı sağlayacak küçük bir dokunuş yaptığını dahi iddia edememektedir. Darbeler sosyolojik olarak ele alındığında ise Türkiye’de gerçekleşmiş ya da teşebbüs aşamasında kalmış hiçbir darbeye ezilen sınıfların ya da dezavantajlı gurupların kaynaklık etmediği görülmektedir. Tarihi değerlendirmelerin ve bilimsel çalışmaların üzerine aklı selim düşünmeyi........

© Milat


Get it on Google Play