Manevi Hastalıklar
“Sıyâm”, “kıyâm” ve “kıvâm” ayı olan Ramazan; hayır, bereket, feyiz ve sevap kazanmak için en verimli mevsimdir. Bu manevî iklimde kazanacağımız tüm hayır ve erdemlerin her birimizin mana bünyesi üzerinde son derece olumlu etkileri olacaktır. İşe bu açıdan yaklaştığımız zaman Ramazan bizim için çok daha derûnî manalar kazanacak ve hazinelerle kıyaslanamayacak değerlere dönüşecektir. Böylece kazandıkça değerlenecek, değerlendikçe kazanmaya sevk edecektir.
İnsan iki ana unsurdan yaratılmıştır. Beden ve ruh… Bu iki unsurun gıdaları farklı olduğu gibi, hastalıkları da farklıdır. Bedenin gıdası ekmek su vs. vitaminler ve gıdalardır. Ruhun gıdasıysa iman, takva ve salih amellerdir. İman ve Kur'an, Tövbe ve istiğfar, ders ve sohbet, cami ve cemaat, dua ve zikir, davet irşad ve tebliğ, hayır hasenat vd. bizi Allah'a (cc) yaklaştıran tüm güzel ameller bu kabildendir.
Beden yeterince ve sağlıklı beslenmediğinde nasıl ki zayıflayıp hastalanır ve ölüme kadar giderse, ruh da öyledir. Ruhumuzu manevi gıdalardan mahrum bıraktıkça manevi zayıflama ve hastalıklar bizi kuşatır ve derken ruhen mevta haline geliriz de farkına bile varmayız. Bu sebepledir ki şu anda yeryüzünde mebzul miktarda yürüyen cenazeler vardır. Dışardan gayet sağlıklı ve hatta süslü görünseler de aslında ölüdürler.
Yaşanan tüm olumsuzlukların, bunalım, buhran ve intiharların da direk veya dolaylı olarak MANEVİ hastalıklarla alakası vardır. Hatta fiziki hastalıkların bile metafizik hastalıklarla alakası kesindir. Bu gün onlarca delille sabittir ki, sıkıntı ve stres kanser ve verem gibi ağır hastalıklar da dâhil birçok hastalığa sebep olmaktadır. Bu sebepledir ki, hastalığa yakalanmamak için önceden tedbir almak, tedavi olmaktan daha önemlidir. Zira her hastalık insan bünyesi üzerinde iz bırakır. Her ilacın da bir yan etkisi vardır. Nitekim kimi batılı ilaç baronları; “Tedavi olmuş her hasta kaybolmuş bir müşteridir” derler.
Bedenin hastalıkları: nezle, grip, zatürree, bronşit, astım, kolesterol, tansiyon, şeker,........
© Milat
