menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İsmet Erdal’ın “Bir göç masalı”

13 1
05.05.2025

Elinize bir kitap aldığınızda sizi ilk olarak o kitabın ismi ve kapağı karşılayacaktır. Bu yüzden yayıncılar kitabın isminin çarpıcı olmasını ve kapağının da isimle müsemma bir içeriğe sahip olmasını isterler. Gerçi günümüzde kapaklarda soyut resmileri kullanmak moda olsa da eski kitapların kapakları tıpkı bir film afişi gibi insanı cezbederdi. Zaman ve teknoloji zevkleri de değiştiriyor sanırım.

Çıra Yayınları arasında Eylül 2024 tarihinde çıkan İsmet Erdal’ın Bir Göç Masalı romanını elime ilk aldığımda isim ve kapak resmi dikkatimi çekmişti. Kapakta önde bir Yörük kocası onun tam arkasında sanki fotoğrafta ben de olmam lazım diye başını uzatan sevimli bir deve ve onların arkasında da bir göç kervanı var. Romanın ismi ve kapak resminden yola çıktığınızda aklınıza göçerlik esnasında yaşanmış bir hikâye okuyacağınızı düşünüyorsunuz. Ancak okuduğunuzda romanın, bir ana olayın etrafında şekillenen bir kurmacadan ziyade kronolojik bir sırayla anlatılan ve gerçek hikâyelerden oluştuğunu görüyorsunuz.

Roman da; asırlardır Eğirdir Gölü ile Akşehir Sultan Dağları arasında konargöçer bir hayat süren ve 1960’lı yıllarda yerleşik hayata geçerek Eğirdir Gölü’nün kuzeyinde, göle bir tepenin yamacından bakan Akdağ’a yerleşen Yörüklerin, 1950-1980 yılları arasında yaşadığı olaylar anlatılmakta.

Bir Göç Masalı, köy odası merkezli olayları anlatan bir roman. Romanda Anadolu’da artık neredeyse mevcudu kalmayan köy odası geleneğinin can çekiştiği dönemler, Yörüklerin kendi örf ve adetleri ile mezcedilerek yaşanan olaylar olduğu gibi anlatılmış.

Roman bu yönüyle eski-yeni veya modernite-gelenek çatışmalarını konu almakta. Geleneğin savunucuları olarak Et Hasan ve Efe Dayı ve onun etrafında halkalanan diğer köylüler ile onlara köyün dışından birisi olarak katılan köy İmamı Celal Hoca varken modernitenin temsileri ise aşırı sol fraksiyonların etkisinde yetişmiş öğretmenler ile onlara destek olan birkaç kişiyi görüyoruz.

Anadolu’da bir zamanlar hemen hemen her köyde var olan köy odası ile Akdağ’daki köy odası arasında........

© Milat