Akıllı Çocuklar ‘in’, Akıllı Telefonlar ‘out’!
Dijital çağda çocukların akıllı telefon kullanımı, ailelerin ve eğitimcilerin en tartışmalı konularından biri haline geldi. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bu konuda farklı yaklaşımlar benimsense de, net bir çözüm bulunmuş değil. Özellikle Avustralya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri, çocukların telefon kullanımına yönelik düzenlemeleriyle ve aldıkları tedbirlerle dikkat çekiyor.
Avustralya'da, birçok eyalet okul saatlerinde öğrencilere telefon yasağı getirirken, Victoria eyaletinde 2019 yılında yürürlüğe giren bir düzenlemeyle tüm ilkokul ve ortaokullarda öğrencilerin ders saatlerinde telefon kullanımı tamamen yasaklandı. Bu yasağın amacı, öğrencilerin dikkatini dağıtan unsurları ortadan kaldırmak ve yüz yüze iletişimi teşvik etmek olarak açıklandı. Avustralya hükümeti, ayrıca çevrimiçi zorbalığı önlemek ve çocukların dijital güvenliğini sağlamak için düzenli şekilde ve oldukça kapsamlı bilinçlendirme kampanyaları düzenlemeye de devam ediyor. Avustralya’da bu yasağı veya sınırlamayı daha sıkı tutan bir şehir de var: St Albans. Sadece okulda değil, 14 yaşın altında hiçbir çocuğun akıllı telefon kullanmadığı şehir olarak anılmak da istiyorlar. Ve bu konuda hem ciddiler hem de oldukça kararlılar.
Birleşik Krallık'ta da benzer bir eğilim var. 2021 yılında, İngiltere Eğitim Bakanlığı, okullarda telefonların yasaklanması konusunda okullara rehberlik eden, çocukların eğitimine odaklanmayı ve sosyal medya bağımlılığı gibi olumsuz etkilerden korunmayı amaçlayan bir kılavuz yayınladı. Birleşik Krallık'ta yapılan bir ankete göre, velilerin v'sı okul saatlerinde çocukların telefon kullanmasının yasaklanmasını destekliyor. Ayrıca d'ü bu yasağın çocukların odaklanmasını artıracağını da düşünüyor.
Peki, Türkiye'de durum nasıl? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı konuyla ilgili çalışma yapıldığı geçtiğimiz sene söylemişti ancak somut bir adım henüz atılmadı. Bakanın ifadesine göre 13 yaşına kadar olan çocuklar ayrı, 13-16 yaş arasındaki çocuklara ise ayrı işleyecek prosedür üzerinde çalışılıyor. Uygulamaya baktığımızda, Milli........
© Milat
