menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Eğitim Şart!

20 1
yesterday

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile eğitim üzerine başlatılan tartışmalar devam ediyor. Eğitim konusunda alınan kararlar, değişiklikler, uygulamalar, teklifler, tartışmalar her dönem gündemdeki yerini korumuştur. Bugün de aynı sıcaklıkta eğitim konusundaki gelişmeler ve değişiklikler konuşuluyor. Eğitimin şart olduğunu ama gerekli bir eğitimin zamanında yapılması durumunda işe yarayacağını söylemek gerekir.

Meselenin sadece okullarda verilen dersten ibaret olmadığı bilinmelidir. Bugün Türkiye’de icra edilen eğitim felsefesinin ne kadar yerli olduğu hep tartışma konusu olmuştur. Eğitim üzerine getirilen tekliflerin çoğu kez yerli olmayan bir düşüncenin ürünü olduğu bilinmektedir. Kumaş bizden, terzi bizden ama ortaya çıkan elbise modeli bizim geleneğimizden değil. Yıllardır böyle bir kafa yapısı ile nesiller yetiştirmeye çalıştık. Bugün ise buna, dur demek isteniliyor. Her şekliyle bizim hamurumuzu yine bizim mayamızla mayalandırmanın kaçınılmaz olduğunu söylemek lazım. Aksi hâlde bambaşka bir toplum bizi bekliyor.

Kendi tarihini, dilini, dinini, edebiyatını, sanatını, kültürünü ve estetik yönünü öğrenemeyen çocuklarımızın hayat felsefesi ve düşünme biçimi nasıl oluşmaktadır? Çocuklarımız şimdi çok farklı ve sürekli değişen bir zamanda yetişiyor. Birçok değerin aşındığı ve unutulduğu şu çağda vakit geçmeden tedbir almak zorunda değil miyiz?

Eğitimin çok değişeni ve bileşeni mevcuttur. Şartları ve devri iyi analiz edip, politik amaçlardan ve beklentilerden uzak durup aklın ve hakikatin gereğini yerine getirmek en büyük sorumluluk olmalıdır. Ancak bizde durum başka şekilde ilerledi. Her devirde katı ideolojik saplantılara göre eğitimin gidişatını belirlemeye çalıştık. Bugün önümüzde duran sorunlar, yıllar yılı içerisinde biriken sorunlardan kaynaklanmaktadır. Dün çözülmeyen problemler, bugün daha büyük ve zor sorunlar olarak masamızda duruyor. Çünkü sorunlar çözülmek yerine toplumu manipüle etmek maksadıyla kullanıldı. Ne yazık ki her siyasinin seçimden seçime toplumun aklını çelmek, oyunu almak için gösterdiği bir Türkiye gerçeği olan politik tavır bizi oyaladı. Meselenin özünü göremeyen veya görmek istemeyen bu akıl, yetkiyi alınca da keyfî ve şahsî ihtiraslarla hareket ederek tüm imkânları gereksiz yere harcamıştır.

Zaman kaybı, maddî kayıp ve elimizden akıp giden bir neslin işsizliği ve düştüğü........

© Milat