Çanakkale Geçilmesin
''Geçmişini bilmeyen geleceğe yön veremez.''
Tarihimizin altın sayfaları içinde nice zaferler nice kahramanlık hikayeleri bulunur. Her biri birbirinden önemli, büyük hadiseler yaşanmıştır. Bununla birlikte bu değerlerimizi genç nesillere aktarmakta yeterince başarılı olduğumuz söylenemez.
Her kesimden insan gençler hakkında, ''hiç bir şeyi umursamayan, başına buyruk, milli manevi değerleri önemsemeyen'' vb. gibi olduklarına dair şikayette bulunuyor. Tamam da bu gençleri yetiştirenler de yine bizler değil miyiz, bu eğitim sistemi değil mi?
Önce kendimizi sorgulayalım biz geçmişimizi yeni nesillere yeterince aktardık mı peki?
Okullarda ''sıkıcı tarih dersleri'', resmi törenlerde hamaset yaparak veya üç beş tane dönem dizisi çekerek gençlere bu değerleri aktarabilir, geçmişi sevdirebilir miyiz? Geçmiş sırf reyting için, siyaseten günü kurtarmak ya da algı malzemesi yapılacak bir araç mıdır? Kaldı ki bu dizilerdeki şiddet sahneleri Osmanlı Devleti'nin cihan devleti oluşunun sadece savaşarak, kan dökerek olabileceği algısı olmuyor mu? Halbuki atalarımız o koskoca cihan devletini sadece savaşarak askeri yönden değil, sosyal, kültürel ekonomik yönden de mücadele vererek kurdular/ korunmaya çalıştılar. Bulundukları dönemde gençlere niçin başarılı olmaları gerektiğini, ilerlemeyi, tarihini, maddi ve manevi değerleri bulundukları zamanın şartlarına ve imkanlarına göre olması gerektiği şekilde vermişlerdir.
Gençler önce tarihini........
© Merhaba Haber
