Savaşın gölgesinde “diktatörlük” tartışması: Ukrayna halkı Zelenskiy için ne düşünüyor?
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy için “diktatör” diyerek yeni bir tartışma başlattı. Trump’ın bu ifadesi, Ukrayna’da savaş nedeniyle seçimlerin ertelenmesi ve Zelenskiy’nin yönetim tarzına dair süregelen eleştirileri tekrar gündeme getirdi.
Zelenskiy gerçekten otoriter biri mi, yoksa savaş koşullarının zorladığı bir lider mi? Bu soruların yanıtını aramak için hem Ukrayna’nın iç siyasi dinamiklerine hem de Zelenskiy’nin kariyerine yakından bakmak gerekiyor.
Rusya-Ukrayna savaşına dair tüm haberlerimizi buradan okuyabilirsiniz.
Volodimir Oleksandroviç Zelenskiy, siyasete alışılmışın dışında bir yoldan girdi. 25 Ocak 1978’de Ukrayna’nın Krivoy Rog kentinde Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Zelenskiy, Kiev Ulusal Ekonomi Üniversitesi’nde hukuk eğitimi almasına rağmen kariyerini televizyon ve eğlence dünyasında kurdu.
2003 yılında kurduğu “Kvartal 95” adlı prodüksiyon şirketiyle Ukrayna’nın en büyük komedi programlarını üretti. Zelenskiy’i Ukrayna’da ünlü yapan, 2015’te yayınlanmaya başlayan Halkın Hizmetkârı (Servant of the People) adlı televizyon dizisi oldu. Dizide, yolsuzluk karşıtı bir konuşması viral olduktan sonra tesadüfen devlet başkanı seçilen mütevazı bir tarih öğretmenini canlandırıyordu. Ukrayna halkı bu hikâyede kendisini buldu ve 2019’da Volodimir Zelenskiy, gerçeğe dönüşen senaryosunun başrolüne geçti.
2018’de Zelenskiy, partisinin adını da diziden esinlenerek “Halkın Hizmetkârı Partisi” koydu ve 2019 başkanlık seçimlerinde aday oldu. Yolsuzluk karşıtı bir kampanya yürüttü ve geleneksel politikacılara karşı halkın öfkesini arkasına aldı.
Nisan 2019’da, yüzde 73,2 oy oranıyla rakibi Petro Poroşenko’yu ezici bir farkla mağlup ederek Ukrayna Devlet Başkanı oldu.
Seçim vaatleri arasında yolsuzlukla mücadele ve doğu Ukrayna’daki Donbas bölgesinde süregelen çatışmaları sonlandırmak vardı.
Bu vaatlerin bir kısmı hayata geçti, bazıları ise büyük engellere takıldı.
Volodimir Zelenskiy, ilk olarak Rusya destekli ayrılıkçılarla savaşın sürdüğü Doğu Ukrayna’daki Donbas bölgesine barış getirmeyi hedefledi. Başlangıçta, Minsk Anlaşmaları çerçevesinde Rusya ile barış görüşmeleri yaptı, esir değişimleri gerçekleşti. Ancak bu süreç Putin’in Donbas’ta yaşayanlara Rus pasaportu verme kararıyla bozuldu.
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
2020’de ateşkes ilan edildi ancak çatışmalar zaman zaman devam etti. Zelenskiy, Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliği ve NATO’ya katılımı konusunda daha yüksek sesle konuşmaya başladı. Bu çıkışları, Putin’i öfkelendirdi ve Rusya’nın Ukrayna üzerindeki baskısını artırmasına neden oldu.
24 Şubat 2022’de Putin, Ukrayna’yı tam kapsamlı bir şekilde işgal etmeye başladı. Batı istihbaratı, Zelenskiy’nin kısa sürede düşeceğini........
© Medyascope
