5 soruda Almanya seçimleri: Adaylar, anketler ve muhtemel koalisyon senaryoları
Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya, 23 Şubat’ta kritik bir seçime gidiyor. Seçimlerin favori ismi Hıristiyan Demokratlar’ın (CDU) lideri Friedrich Merz. Aşırı sağcı Alternatif für Deutschland (AfD) partisinin oy oranındaki artış dikkat çekiyor. Göç politikaları, ekonomik kriz ve Ukrayna savaşı gibi konular seçim kampanyalarının merkezinde yer alıyor.
Peki seçimde kimler yarışıyor, ihtimaller neler ve olası koalisyon senaryoları nasıl şekilleniyor? 5 soruda Almanya seçimlerini irdelemeye çalıştık:
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bütçedeki büyük açığın nasıl kapatılacağı konusunda aylardır süren anlaşmazlıkların ardından Maliye Bakanı ve liberal Hür Demokratik Parti’nin (FDP) lideri Christian Lindner‘i görevden aldı.
Lindner’in görevden alınmasının ardından Avrupa’nın en büyük ekonomisi büyük bir kaosa sürüklendi. Scholz’un 16 Aralık’ta Meclis’te yapılan güvenoyunu kaybetmesinin ardından ülkede erken seçim süreci başladı.
Filmi biraz daha geriye saralım…
Scholz’un merkez solcu Sosyal Demokrat Parti (SPD), çevreci Yeşiller ve liberal FDP’nin 2021’de kurduğu koalisyonun ismi “trafik ışıkları“ydı. Koalisyon hükümeti büyük umutlarla kurulmuştu. Her parti kendi çıkar grupları için büyük harcamalar yapmayı planlıyordu.
Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı ve Rusya, Ukrayna’yı işgal etti ve bu savaş enerji fiyatlarını çok artırdı. Almanya, birdenbire savunma bütçesinde çok büyük artışa gitti. Sadece bununla kalınmadı, Ukrayna’dan gelen 1,5 milyonluk göçmene de ev sahipliği yapılmaya başlandı.
Almanya, 2022’den beri ekonomik büyüme yaşamadı.
İşte tam da bu noktada koalisyon hükümetinde anlaşmazlıklar başladı. Scholz ve Yeşiller, krizin altından kalkmanın yolunun “daha fazla kamu borcu alabilmek için anayasal kuralları gevşetmek” olduğunu söyledi.
Serbest piyasacı Lindner ise bu öneriye şiddetle karşı çıktı, sosyal yardım bütçesini keserek ve çevre hedeflerini öteleyerek fonlanacak vergi kesintileriyle ekonomiyi büyütmek istediğini açıkladı.
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yukarıda da bahsettik, Almanya ekonomisi son iki yıldır küçülme yaşıyor. Yüksek enerji fiyatları, Çin ile artan rekabet ve sanayi üretimindeki gerileme eski – ve tabii yeni – hükûmetin önündeki en büyük zorluklar arasında yer alıyor.
Öte yandan, göç politikaları seçim atmosferini en çok etkileyen başlıklardan biri. Mannheim, Solingen, Magdeburg ve Aschaffenburg gibi şehirlerde yaşanan saldırılar, güvenlik ve göç tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Aşırı sağcı AfD’nin oy oranındaki artış, diğer partiler tarafından endişeyle karşılanıyor. AfD’nin hükümet ortağı........
© Medyascope
