menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Darbe mi?

16 1
25.02.2025

“Darbe düzeni, cunta yönetimi ile işler. Cunta bir hiyerarşi, işbölümü ve disiplin içinde iş görür. Çete ise kanuna aykırı çıkar örgütlenmesidir. “Hangisi daha ürkütücü?” derseniz, cevabım yok”. Mümtaz’er Türköne bu haftaki yazısında “güç” kavramını cunta ve çete pratikleri üzerinden tartışmaya açıyor.

Kâbus gibi, düşüncesi bile insana korku veriyor.

Hele biri kalkıp, “darbe düzeni içinde yaşıyorsunuz” derse…

Kâbus gibi, düşüncesi bile insana korku veriyor.

Hele biri kalkıp, “darbe düzeni içinde yaşıyorsunuz” derse…

Darbe, bütün dillerde Fransızca karşılığı ile kullanılan coup d’état, kanuna veya hukuka değil doğrudan çıplak güce dayanan iktidar gaspını ifade eden bir kavram. Türkiye 15 Temmuz’da bir darbe teşebbüsü ile karşılaştı. Başarılı olsaydı felaket olurdu. Ondan beş gün sonra, tam olarak 20 Temmuz’da dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın ağzından ilan edilen “sivil darbe” düzenine geçildi. Meşhur sözü: “Darbeyse alın size darbe” şeklindeydi. Bu iddia resmî olarak, “fiilî durum” gerekçesine dayandırıldı, anayasanın darbelerde olduğu gibi askıda olduğu vurgulandı. 2017 anayasa referandumunun, resmen ilan edilen “anayasayı fiilî duruma uydurma” amacı, anayasanın askıda olduğunu itiraf etmekten ibaretti.

Nitekim ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu yıllarca eleştirilerini “20 Temmuz darbe düzenine” yöneltti ve iktidar kanadından kimse de “sen ne diyorsun?” demedi.

Türkiye’de bilhassa ceza alanında hukuk bilincinin en ehliyetli iki ismi, Profesör Adem Sözüer ile aynı zamanda yargı mesleğinin zirvesinden gelen Profesör Sami Selçuk’un yazdıklarına ve söylediklerine bakarsanız başka türlü düşünemezsiniz. İkisi de muhalif kişiler değiller, hukuk adına vicdanlarının sesini dile getiriyorlar. Sözüer, AİHM ve AYM kararlarına rağmen tutuklu bulunan kişiler için yargıçlar eliyle “hürriyetten mahrum bırakma” suçunun işlendiğini söylüyor. Sami Selçuk bu yargılamaları, bir ceza hukuku otoritesi olarak “üzücü ve kahredici örnekler” olarak mahkûm

© Medyascope