Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi “artık bir zaman meselesi”
Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme süreci, İkinci Karabağ Savaşı’nın ardından yeni bir ivme kazandı. Fakat çeşitli zorluklarla karşı karşıya da kalmaya devam ediyor. İki ülke arasında atılan adımlar ve karşılıklı açıklamalar umut verici olsa da, bölgesel dinamikler ve tarihsel tartışmalar sürecin nabzını etkiliyor.
2. Karabağ Savaşı’ndan sonra Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinde şu ana kadar beş resmi toplantı gerçekleştirildi. En son Temmuz 2024’te, Türkiye ve Ermenistan sınırında bulunan Alican-Margara sınır kapısında, özel temsilciler Serdar Kılıç ve Ruben Rubinyan bir araya geldi. İki temsilci, önceki toplantılarında anlaşmaya vardıkları hususları teyit etti.
İki ülke arasında Akyaka/Akhurik demir yolu sınır kapısının faaliyete geçirilmesi konusunda mutabakat sağlandığı açıklandı. Erivan-İstanbul arasında doğrudan uçuşların başlatılması ve hava taşımacılığı ticaretinin gelişmesi, atılan somut adımlar arasında yer alıyor. Diplomatik, resmi pasaport hamilleri için karşılıklı vize prosedürlerinin kolaylaştırılması da konular arasında yer alıyor.
Ancak 2022 yazında üçüncü ülke vatandaşları ve diplomatik pasaport sahipleri için kara sınırının açılması konusunda varılan anlaşma henüz uygulanmadı.
Başbakan Paşinyan, Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 seçim zaferi kutlamasına davet edilmesi Erivan’da umutları arttırdı. Paşinyan bu daveti geri çevirmeyerek Ankara’daki etkinliğe katıldı.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’den basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Paşinyan, “Eskiden Türkiye ile ilişkilerimiz sorulduğunda cevabımız yoktu. Şimdi çok uzun cevaplar verebiliyoruz” diyor.
Erivan hükümetine yakın Orbeli Center’da Türkiye-Ermenistan normalleşmesi uzmanı olarak çalışan Armen Petrosyan, güven inşasının ancak karşılıklı somut adımlarla mümkün olacağını belirtiyorlar.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın da belirttiği gibi,........
© Medyascope
