Işıl Öz’ün Lale Akarun ile söyleşisi: “İnsanlar zorluklara karşı koyabilmek için içlerindeki umudu yaşatmak zorunda”
Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası toplumda oluşan tepki büyüyor. Kararın siyasi olduğu aşikar. Uzun zamandır yargıyla, hukukla ilgili konuşmak hukukçulara bile anlamsız gelmeye başladı. “Artık tek hakim, iradeye aykırı hareket edemez” diye düşünenler var. Halk artık sokakta, öğrenciler isyanda. Prof. Dr. Lale Akarun ile Türkiye’de olup biteni konuştuk “Neyi, niye kabul etmediğimizin daha iyi anlaşıldığını umuyorum” diyerek bir paylaşımda bulunmuştu. Başta kendi itirazlarını ve son diploma krizini sordum.
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki çürümeye 4 yılı aşkın süredir itiraz eden Prof. Dr. Lale Akarun, İmamoğlu gözaltına alındığında, “Neyi, niye kabul etmediğimizin daha iyi anlaşıldığını umuyorum” diyerek bir paylaşımda bulunmuştu.
Kendisine öğrencilerin isyanı hakkında ne düşündüğünü sormuştum, Prof. Akarun, “Öğrenciler üniversitenin ölümünden doğrudan etkilenen taraf. Zaten hayatlarından memnun değiller; baskı görüyorlar; büyük şehirde barınmayı bıraktım; beslenmek bile çok zor. Gittikçe daha çorak bir iklim hakim oluyor üniversitelere; sosyal ortam kısıtlanıyor; kültürel etkinlikler kısıtlanıyor; kendilerini geliştirmeleri için gerekli ortam yok oluyor. Mezun olunca iş bulma ve buldukları işlerin sağladığı gelirle geçinme, bağımsız bir hayat kurma ümitleri de çok kısıtlı. Çok kaygılılar. Tek hayalleri yurtdışına gitmek; bu da uzak bir hayal çoğu için. İnsanlar zorluklara karşı koyabilmek için içlerindeki umudu yaşatmak zorundadır. Bu son gelişme, daha farklı bir geleceğe dair ellerinde olan tek umutlarının ellerinden alınması aslında. İsyan etmek, bu duyguların dışa vurması. Son umutlarının da yok olmasını istemiyorlar; onun için isyan ediyorlar” demişti.
Diploma........
© Medyascope
