Köylerde yükselen yeni tarım burjuvazisi | Beyaz yakalılar neden kırsala göç ediyor?
Kent yaşamını terk edip köylere yerleşen ve doğal tarımı seçen yeni bir üretici sınıfı doğuyor. 83 yeni köylü ile yapılan araştırma, üniversite mezunu eski beyaz yakalıların Marmara ve Ege’de oluşturduğu bu grubun, yerli çiftçilerden farklı üretim ve satış modelleri benimsediğini ortaya koyuyor. Kırsalda yükselen bu yeni tarım burjuvazisi, köylerdeki sosyal ve ekonomik dengeleri de değiştiriyor.
Kent yaşamını geride bırakıp köylere yerleşerek tarıma başlayan yeni bir üretici grubu, Türkiye’nin tarımsal yapısında önemli bir değişimin habercisi oluyor. Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Candan Türkkan’ın 83 yeni köylü ile gerçekleştirdiği kapsamlı araştırma, bu grubun kırsalda yeni bir tarım burjuvazisi oluşturduğunu ortaya koyuyor.
Araştırma, yeni köylülerin kent yaşamından uzaklaşma nedenlerini iki ana başlıkta topluyor: Kent içinde bunalma ve kişisel hayatta yaşanan krizler.
Trafik, gürültü ve kalabalıktan bunalan kentliler, temiz hava ve sakin bir yaşam arayışıyla kıra yöneliyor. İş hayatında yaşanan mobbing, ayrımcılık, şirket krizleri gibi sorunlar ile hamilelik, ciddi hastalıklar ve yakın kayıpları gibi kişisel deneyimler de bu kararı tetikleyen faktörler arasında yer alıyor.
Türkkan’ın araştırması, yeni köylülerin........
© Medyascope
