İşsizlik korkusu ve hayranlık: Çalışanların yapay zekâ ikilemi
Bir araştırmaya göre çalışanlar, yapay zekâya karşı karmaşık duygular besliyor. Araştırmada en yaygın duygunun şaşkınlık olduğu, bunu rahatlamanın ve mutluluğun takip ettiği görüldü. Katılımcılar aynı zamanda kaygı, korku ve güvensizlik de yaşıyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde yayımlanan bir araştırma, çalışanların yapay zekâ teknolojilerine karşı nasıl duygular beslediğini inceledi. Gözde Dilara Can ve Doç. Dr. Ebru Tolay tarafından yapılan çalışma, farklı sektörlerden 20 çalışanla görüşülerek yapıldı.
Araştırma sonuçları, çalışanların yapay zekâ ile ilgili hem olumlu hem olumsuz duygular yaşadığını gösteriyor. Katılımcılar şaşkınlık, rahatlama, mutluluk, merak, hayranlık ve heyecan gibi olumlu duygular hissederken, aynı zamanda kaygı, korku, öfke, hayal kırıklığı ve güvensizlik de yaşıyor.
Yapay zekânın hayatı kolaylaştırması ve hızı sayesinde insanlara özel hayatları için daha fazla zaman kazandırması, katılımcıların en çok şaşırdığı ve mutlu olduğu konular arasında. Katılımcıları en çok endişelendiren ve korkutan faktörler ise işsizliğin artması ve yapay zekânın insanları tembelliğe itmesi olarak belirlendi.
Katılımcıların yapay zekâ ile ilgili anılarında en sık rastlanan duygu şaşkınlık olarak öne çıkıyor. Bir teknik ofis yöneticisi, ofiste konuşulan ürünlerin bilgisayarında reklam olarak belirmesine şaşırdığını anlatıyor:
“Odada iki kişi çalışıyoruz. Karşı........
© Medyascope
