Suriye Ulusal Diyalog Konferansı: Nasıl sonuçlandı, eleştiriler neler?
Suriye Ulusal Diyalog Konferansı dün (25 Şubat) çalışmalarını tamamladı. 18 maddeden oluşan sonuç bildirgesinde Suriye’nin bütünlüğüne ve egemenliğine vurgu yapıldı. Her türlü bölünme girişimini reddedildi, İsrail’in Suriye topraklarına yönelik saldırıları kınandı. Bildiride silahların devlet bünyesinde sınırlandırılması, resmî kurumlar dışındaki tüm silahlı oluşumların yasadışı gruplar olarak görülmesi çağrısında bulunuldu.
Suriye’de yeni siyasi sisteme geçiş için önemli bir adım olarak nitelendirilen Ulusal Diyalog Konferansı, 600’den fazla katılımcıyla başkent Şam’da düzenlendi. Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ve Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki grupların iktidarı ele geçirmesinin ardından yeni yönetim, bu konferansı düzenleyeceğini defalarca duyurdu. Suriye’nin çeşitli kesimlerini bir araya getiren bu konferansta, başta anayasa taslağı olmak üzere kilit konularda yeni Suriye devletinin temellerini oluşturmak amaçlandı.
Konferansa hazırlık sürecinde Ahmed eş-Şara, bir komite oluşturdu. Komite, ülkenin farklı şehirlerinde gerçekleştirdiği görüşmelerde toplamda 4 bin kişi ile görüşüldüğünü açıkladı. Komite, yaptığı görüşmelerden hareketler konferansta konuşulması için altı temel başlık belirledi: Geçiş dönemi adaleti, anayasa çalışması, kamu sektörün onarması, insan hakları ve özgürlükler, sivil toplum kuruluşların rolü, ekonomik ilkeler.
Suriye haber ajansı........
© Medyascope
