menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Suriye’de kamu çalışanları sokakta: Memurlar işten çıkarmaları protesto ediyor

12 0
24.02.2025

Suriye’nin kamu sektöründe işten çıkarma uygulamaları haftalardır devam ediyor. Lazkiye Limanı’nda deniz mühendisi olarak çalışan Lena Hreyb, dokuz yıldır her sabah olduğu gibi işinin başındayken mesai bitiminde kendisiyle birlikte 500 memura “artık işe gelmeyin” dendi. İki çocuk annesi Lena, bir deniz mühendisinin liman dışında iş bulmasının neredeyse imkansız olduğunu söylüyor. Ailesinin tek gelir kaynağı olan maaşı artık yok. Çalışanlar haklarını aramak için protestolara başladı.

Suriye’nin kamu sektöründe işten çıkarma uygulamaları haftalardır devam ediyor. İşten çıkarılan toplam memur sayısının üç yüz bini aştığı belirtiliyor. Geçiş dönemi yönetimi, kamu sektöründeki ihtiyaç fazlası memur sayısının 400 bini aştığını açıkladı. Yönetim, bu işten çıkarmaların devlet kaynaklarında büyük tasarruf sağlayacağını savunuyor. Fakat uzmanlar bunun asıl amacının kamu sektörünü özelleştirmek olduğunu düşünüyor. Bu kararların geçici yönetimin yetkisinde olmadığını da ekliyor. Ayrıca bu durumun yoksulluk, hırsızlık ve güvensizlik gibi mevcut sorunları derinleştireceğini vurguluyor.

Lazkiye Limanı’nda son bir hafta içinde 1000’den fazla memur işten çıkarıldı ya da zorunlu izne gönderildi. İzne çıkarılanlar dahil kimse geleceği hakkında bilgi alamıyor. Kararların bir kısmı sözlü olarak bildirildi. Diğer kısmı ise mühürsüz ve imzasız listeler şeklinde duyuruldu. Hukukçular memurlara, kararların geçerli olmadığını söyledi. Memurlar da buna dayanarak işlerine devam etmek için ofislerine girmeye çalıştı. Ancak yetkililer limanın kapılarını kilitlemişti. Suriye’deki kamu çalışanları

Ofisine giremeyen çalışanlardan biri de Medyascope’un görüştüğü Lena. Kendisi şaşkınlık içinde, çünkü işe gitse bile kapılar kilitli. Gitmezse 15 günlük devamsızlık sonucunda yasal olarak işten çıkarılmış sayılacak. Lena, bu uygulamaları “emrivaki” olarak değerlendiriyor. Ona göre Suriye’de öğrenciler, mühendislik bölümünü memur olmak için okuyor. Çünkü yasalara göre devlet, tüm mezun mühendisleri işe almakla yükümlü. “Üniversitede yıllarımı verdim. Limanda dokuz yıl boyunca izin bile kullanmadan çalıştım. Yıllarımın emeği elimden alınıyor. Üstelik yasal olmayan bir şekilde. Önümde hiç seçenek yok” diyor.

Limanda yönetici olarak görev yaparken işten çıkarılan M. Said, son yıllarda Suriye’ye uygulanan ambargodan dolayı limanda durgunluk olduğunu söylüyor. Said: “Ambargodan dolayı gelen gemi ve mal........

© Medyascope