Ahmed Eş-Şara’nın Suriye Devlet Başkanı olarak ilk konuşması nasıl yorumlandı?
Suriye’de geçtiğimiz günlerde Ahmed Eş-Şara, geçiş döneminin devlet başkanı ilan edildi. Ertesi gün Eş-Şara, Suriye halkına hitaben ilk konuşmasını yaptı. Bununla birlikte tartışmalı bazı konular hakkında kararlar açıkladı. Bu gelişmeler olurken Hama ve Humus’ta halkın büyük tepkisine neden olan cinayetler olmaya devam ediyordu. Peki tüm bunlar sahada nasıl bir atmosfer oluşturdu? Detaylarda neler yaşandı? Yaşananları, basın mecraları ve sosyal medyadaki görüşlerden bazı örneklerle derlemeye çalıştık.
Sırayla gitmek gerekirse ilk olarak 29 Ocak’ta yapılan konferanstan başlamak mümkün. Katılımcıların “Zafer Konferansı” olarak adlandırdığı konferansa, Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ve Saldırganlığı Caydırma Operasyonu’na katılan silahlı grupların temsilcileri katıldı. Konferans Ahmed Eş-Şara’yı devlet başkanlığına getirirken orduyu, parlamentoyu ve 2012 Anayasasını feshetti.
Konferansa yönelik oluşan ilk tepkiler, devlet başkanını halka sormadan silahlı grupların temsilcileri tarafından ilan edilmesine dair geldi. Hatta bazı çevreler bu durumu bir askeri darbe olarak değerlendirdi. Zira konferansın açıklamasını Askeri Operasyonlar İdaresi Sözcüsü Albay Hasan Abdul-Gani okudu.
Öte yandan, Eş-Şara’nın aslında 8 Aralık’tan beri fiili yönetimin başında yer aldığını ve bu kararla sadece durumun resmileştirildiğini savunanlar oldu. Onlara göre bu kararların açıklanması için silahlı grupların lağvedilip Savunma Bakanlığı’nın içine alınması için tarafların anlaşması bekleniyordu. Bu görüşe sahip olanlar, Eş-Şara’nın bu hassas süreci yönetebilecek en mantıklı kişi olduğunu da ekliyorlar.
Araştırmacı ve yazar Marvan Kabalan, konferansta alınan en önemli kararlardan birinin silahlı grupları lağvedilip, Savunma Bakanlığının içine alma kararı olduğunu vurguladı. Ona göre bu konu çok tartışıldı ve netleşmemesi daha önce endişeye neden olmuştu.
Silahlı grupların lağvedilmesinin, yaşanan hak ihlallerine son vermek ve sivil barışı sağlamakta büyük etkiye sahip olacağını düşünenler var. Yalnız bunun ne zaman gerçekleşeceği ve sahaya yansımasının ne kadar zaman alacağı ile alakalı da endişeler var. Askeri uzman ve analist Abdullah Al-Asa’ad, Suriye’de yeni bir milli ordunun tam oturmasının 3-4 yılı alabileceğini öngörüyor.
Konferansa yönelik gelen bir diğer tepki ise konferansın düzenlenme ve duyuru şekli ile alakalıydı. Birkaç saat öncesine kadar toplantıya dair hiçbir haber yokken, birden tüm halkı ekranların etrafına toplayacak bir haber yayıldı: “Ahmet Eş-Şara Suriye halkına bir zafer konuşması yapacak.”
Ancak beklenen canlı yayın yerine, konferans........
© Medyascope
