menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yalan'ın en mantıksız karakteri: Melike

5 0
25.07.2024

Yazın adı ‘Yalan’ oldu

‘Gelen gideni aratır’ demiş atalar... Çok da doğru demişler. Zira yaşanmışlıklarla çok net hissediyoruz bu sözün gerçekliğini. Siyasetinden gündelik hayat şartlarına hangi konuda olursa olsun önümüze konanlar ‘Beterin beteri var’ dedirtiyor sürekli.

Nitekim açlık sınırında yaşar konuma getirildiği halde Nasreddin Hoca’nın uzun kulağı misali yemi daha da kısılarak adeta dayanıklılık testine tabi tutulan ve ücretli platformalara gücü yetmeyen sade vatandaşın yegane eğlencesi olan televizyon dünyasının yaz performansında da aynı durum geçerli. Futbol şampiyonası ve Olimpiyat süreci nimet bilinip ‘Nasılsa bu süreçte erkekler televizyona hakim olur. Kadınlar da sabah programlarının düzmece çatışmacılığıyla idare etsin’ diye düşünülmüş olacak ki, yazın akşam kuşağında yeni dizi hak getire.

Günün yorgunluğunu atmak için televizyon karşısına geçtiğinizde size sunulan seçenekler ya defalarca tekrarlanmış eski film ve diziler... Ya da ‘Eskiye itibar olsaydı bit pazarına nur yağardı’ sözünü kulak ardı edip bayatlıklardan ‘yenilik’ yaratmaya soyunanların göz kanatan görüntüleri ve itici şovları. Anlayacağınız geçen yazların masumiyeti aptallıkla karıştıran şapşallıklar ve klişe aşk üçgenleri üstüne kurulu yapımlarını arar hale geldik bu sene. Tabii hal böyleyken eleştirecek, masaya yatırılacak konu da çıkmadı bize. Neyse ki gideni aratan bu süreçte Kanal D bir istisna olup ‘Yalan’ı ekrana sürdü de eleştirecek malzeme verdi.

Peki, ‘‘Yazın adı ‘Yalan’ oldu’’ dedirtircesine dizi yokluğunda reytingleri toplayan ‘Yalan’ın performansı gerçekten de izleyiciyi tatmin edecek ve yapımın yazdan kışa yol almasını sağlayacak kalitede mi? Yoksa sıralama başarısı ‘Koyunun Bulunmadığı Yerde Keçiye Abdurrahman Çelebi Derler’ kıvamında gelişen zorunluluktan mı ibaret? Bu soruların cevabı elbette ki dizinin içerik gelişiminde ve canlandırmalarda gizli.

‘YALAN’DA BAŞARILI OLMAK USTALIK İSTER

Yalan, insan doğasının ve hayatın en büyük gerçeklerinden malumunuz. Yalana dair sayısız söz söylenmiş olsa da içlerinde en dikkat çekeni yazar ve eleştirmen Samuel Butler’ın ‘Her budala doğruyu söyleyebilir. Ama ustaca bir yalan uydurabilmek ancak akıllıların işidir’ saptamasıdır bana göre. Zira ustalık ve başarıda aklın önemini vurgular.

Bu doğrultuda........

© Medyafaresi


Get it on Google Play