menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sosyalistlerin önyargılarını değiştirmek mi, atomu parçalamak mı daha kolay? – Yıldırım Koç Yazdı

10 1
latest

Einstein’ın, “atomu parçalamak önyargıyı yok etmekten daha kolaydır,” dediği söylenir. Önyargıları değiştirebilmek gerçekten zordur. Sosyalistlerin bazı konulardaki önyargılarını silebilmek ise özellikle çok zor. Bazı konularda genel kabul görmüş görüşlere (“inançlara”) dokunduğunuzda, birçok kişi, kutsalına saldırılmış gibi bir tepki gösteriyor.

Özellikle kulaktan dolma bilgiyle tepki verenler, bazen çok sert ve suçlayıcı tavırlara girebiliyor.

Bizim sosyalistlerin, Troçkistler ve eleştirel yaklaşabilen bazı siyasi çizgiler dışında büyük bölümünün kutsalı da Sovyetler Birliği, özellikle de Sovyetler’in Lenin ve hatta Stalin dönemleri.

Bu kutsalların biri, 1945-1946 yıllarında Sovyetler Birliği’nin Türkiye’den toprak ve Boğazlar’da üs talebiydi.

Bu konuda öyle bir önyargı oluşmuştu ki, Sovyetler’in böylesine taleplerinin olduğunu ileri sürenler aforoz ediliyor, cahillikle ve hatta hainlikle suçlanıyordu. 1991 yılından sonra yayımlanan çeşitli Sovyet belgeleri, Sovyetler Birliği’nin Stalin’in yönetimde olduğu dönemde böyle taleplerinin olduğunu kanıtladı. Geçmişte böyle talepler olmadığını en tavizsiz ve katı biçimde ileri sürenlerin, bu Sovyet belgeleri karşısında hiçbir özeleştiri yapmaksızın sessiz kalmaları da bizdeki siyasi düzeyi gösteriyor.

Soğuk Savaş döneminde dünyadaki saflaşmadan da etkilenerek ABD dostu ve destekçisi olan muhafazakar kesimlerin en azından bir bölümü, 1991 sonrasında yaşanan gelişmeleri izleyerek, bu tavrını değiştirdi. Bugün hemen hemen her siyasi görüşten muhafazakar kesimde ABD karşıtlığı ve hatta düşmanlığı var.

Muhafazakar kesimlerin bir bölümünün gerçekler karşısında tavrını sorgulama ve tutumunu değiştirme yeteneğini, ne yazık ki, sosyalist sol’un epeyce bir kesiminde göremiyoruz.

Dünyada ilk sosyalist devlet olması nedeniyle Sovyet Rusya’ya ve 1922 yılı sonundan itibaren Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne toz kondurmayan epeyce geniş bir kesim var. Sovyetler’e bu yaklaşım o kadar köklü ki, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bile Sovyetler’in halefi olan Rusya’ya yaklaşımda bu eski dönemin izlerini görebilmek mümkün. Rusya’nın Türkiye’nin dostu olduğu veya Türkiye’nin Rusya’nın dostu olması gerektiğini savunanların sayısı da az değil.

Sosyalistlerimizin bir bölümünde Sovyetler Birliği konusundaki önyargıların günümüzde de sürüyor olması üzüntü verici. Hele........

© Medya Siyaset