Trump yönetiminin ve yemin töreninin verdiği teopolitik mesaj – Türker Ertürk Yazdı
Teoloji; Yunanca Teos (Tanrı) ve Logos (Bilim) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Türkçe’de ise bu kavramın adı “İlahiyat” olup; Tanrı ve din olgusunu sistematik olarak ele alan bir disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir, ancak dini bilgi ve vahiyle ilgilenir. Vahiy üzerinden Tanrı ya da Tanrıların varlığının kabulüne ve bunların dünya ile ilişki kurmak ve insanlara varlığını göstermeye istekli olduklarını ispata çalışır. Teopolitik ise bunun politikaya ve politik kararlara olan etkisine verilen addır. Aynen ekonominin politikayı ve politik kararları etkilemesine “Ekopolitik”, coğrafyanın politikayı ve politik kararları etkilemesine “Jeopolitik” dediğimiz gibi. Teopolitiği ekopolitik ve jeopolitikten ayıran en önemli fark ise rasyonel, yani akılcı olmamasıdır.
Teopolitik kavramının ne olduğu konusunda yaptığımız bu kısa girişten sonra, 20 Ocak 2025 tarihinde ABD’de Başkanlık görevini teslim alan Trump’ın devir teslim töreninde gördüklerimiz ve Trump yönetiminde bulunacak isimler açısından yeni dönemde ABD dış politikasında teopolitiğin etkisini anlamaya çalışacağız.
Trump Bir Taşla İki Kuş Vurmuş
ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump, yemin töreni sırasında sol elini eşi Melania‘nın kendisi için tuttuğu iki kutsal kitabın üstüne koymadı ve sağ elini kaldırarak yemin etti. Kutsal kitaplardan birincisi Trump’ın annesi tarafından kendisine çocukluğunda armağan edilmiş olan, diğeri ise Yahudi kökenli 16. ABD Başkanı Abraham Lincoln tarafından 1861’de üzerine elini koyarak yemin ettiği kutsal kitaptı (Bible). Her ikisinin de muhtevalarında farklılıklar olsa da Eski Ahit ve Yeni Ahit olarak hem Yahudi hem de Hristiyan inancını barındırıyor.
Trump 2017’de ettiği yeminde ise sol elini kutsal kitapların üstüne koymuştu. Sekiz yıl sonra Trump, yaptığı bu tavır değişikliği ile bir mesaj vermeye çalışmış. “İnanıyorum ama kararlarımı seküler akılla alacağım” demek istemiş. Yani bir taşla iki kuş vurmuş; hem Evanjelik Hristiyanlar hem de sekülerler açısından. Evanjelikler; ABD’yi kuran ve tutuculuğu ile bilinen Protestan mezhebi Püritenlerin devamıdır. Yahudileri desteklerler ve politik olarak çok güçlüdürler. Trump’ın ilk dönemindeki Başkan Yardımcısı Pence; iman etmiş, gerçek bir Evanjelistti.
İlahiler ve Kutsama Bölümünde Neler Oldu?
Törenin dini ayinler, ilahiler ve kutsamalar bölümü; ilk olarak Yahudilik adına Yeshiva Üniversitesi’nden Haham Ari Berman’dan bir kutsama ile başladı. Rehinelerin geri dönüşünden ve üniversite kampüslerinde İsrail ve Amerika’ya olan nefretin sona ermesinden bahsetti. İkinci olarak; Protestanlık adına Rahip Lorenzo Sewell, Trump’ın vurgulanması konusunda güçlü bir kutsama yaptı ve duasında, Martin Luther King’in birlik ve özgürlük temalarını vurgulayan ikonik “Bir Hayalim Var” konuşmasına referansla adeta şov yaptı. Üçüncü olarak ise Katoliklik adına Brooklyn Piskoposluğundan emekli bir Katolik Rahip olan Peder Frank Mann, Trump için kapanış kutsamasını yaparak “Amerikalılar Tanrı’ya ve sadece Tanrı’ya diz çöküyorlar” dedi. Ortodokslar ve İslam adına ise kimse yoktu. Ama 2017’deki ilk yemin töreninde İslam adına İmam Mohamed Magid vardı.
20 Ocak 2025’te göreve başlayan Trump, ailesi ve yönetiminin üzerinde Yahudi, Evanjelist ve Hristiyan Siyonist ağırlığının olduğunu söylemek sanırım abartılı olmaz. Trump’ın damadı olan, ilk döneminde resmi........
© Medya Siyaset
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)