menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Olimpiyatlar yeniden tarafsız olabilecek mi?

10 0
08.04.2025

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) yeni başkanı olarak bir süre önce göreve başlayan Kirsty Coventry’nin, selefinin siyasi gerekçelerle bir sürü sporcunun yarışmalardan diskalifiye edilmesine ilişkin kararlarını iptal etmesi bekleniyor.

Bu tür durumların çözümü için yakın gelecekte, büyük spor müsabakalarında siyasi tarafsızlık ilkelerinin gözetilmesi ve ihtilaf durumlarının halledilmesine yönelik mekanizmalar geliştirmek üzere bir çalışma grubu oluşturulmasını öneriyor konunun bazı uzmanları. Henüz daha doğuş yıllarında Olimpiyat Oyunları’nın temel değerleri ve kuralları “Uluslararası Spor Kongresi” tarafından onaylanmış ve 1894 “Olimpiyat Tüzüğü”nde yer almıştı. Bu temel belgede; milliyet, ırk, vatandaşlık ve din ayrımı gözetmeksizin bütün sporcuların eşit oldukları ilkesi yer alıyordu ve ayrıca, siyasi gerekçelerle ayrımcılığın asla kabul edilemez olduğu kesin bir dille hükme bağlanıyordu söz konusu dokümanda. Modern Olimpiyat hareketinin, kurucuları tarafından başlangıçta salt bir spor organizasyonu olarak değil, fakat aynı zamanda farklı devletlerin ve halkların temsilcilerini birleştirmenin bir aracı olarak da tasarlandığını ve bunun IOC tüzüğüne yansıtıldığını belirtmek gerekiyor.

Olimpiyat Hareketi 130 yılı aşkın tarihi boyunca; iki dünya savaşı, “Soğuk Savaş” dönemi sürecince askeri blokların ihtilafları ve bunlar gibi diğer pek çok zorluk da dâhil olmak üzere, jeopolitik çatışmalara tepki vermek ihtiyacıyla defalarca karşı karşıya kaldı. Bunun yanı sıra, tarafsızlık ve adil rekabet ilkeleri yakın zamana kadar her şeye rağmen sarsılmazlığını korumuştu. IOC tarihinde iki kez Olimpiyat Oyunları’nı topyekûn dahi askıya almak zorunda kalmasına rağmen, siyasi entrika ve oyunlara doğrudan müdahil olmaktan kaçınmayı ve bunların unsurlarını gezegenin en büyük spor etkinliğine sokmamayı başarmıştı. 20. yüzyıl boyunca titizlikle uygulanan bu kurallar ilk kez, 2014 yılında Ukrayna’da ilk silahlı ihtilafın........

© Medya Günlüğü