Devrimci bir kadının portresi
Teknolojinin ve iletişimin bugünkü kadar gelişmediği yıllardı. Ülkede ve dünyada olup bitenler radyodan, gazetelerden ve yeni yaygınlaşmaya başlayan siyah beyaz ekranlardan takip etmeye çalışılırdı.
Şimdiki gibi anında haber alıp vermeye yarayan yüzlerce kanallı TV’ler-internet- cep telefonu-görüntülü sosyal medya araç ve programlarının olmadığı bir dünya vardı. O yıllarda seslerini ya da davalarını tüm dünyaya duyurmak isteyen kişi ve örgütler farklı yollar seçerlerdi. Bunların başında da en etkili strateji olarak görülen uçak kaçırma eylemleri gelirdi.
1960’lı yılların sonundan itibaren seslerini duyurmak ve dünyanın ilgisizlik perdesini aralamak için bu yola başvuranlar arasında Filistin’in bağımsızlığı için mücadele eden örgütler de vardı. İşte bu örgütlerden biri olan Filistin Halk Kurtuluş Örgütü içinde yer alan bir kadın gerilla da, bu uçak kaçırma eylemleri ile tanınmıştı.
Kim o derseniz, bir zamanlar tüm devrimci kadınların idolü olan Leyla Halid…
Yaser Arafat’la birlikte Filistin’in sesini ve davasını dünyaya duyurmaya çalışan bir sembol isimdir Leyla Halid…
Başında puşi, yüzünde bir acı ama umut dolu bir gülümseme, elinde makineli tüfek, gencecik güzel yüzünde mücadelenin ruhunu simgeleyen Leyla Halid’in çok bilinen meşhur fotoğrafı o günleri yaşayanların hafızalarından silinmemiştir.
1944 yılında Hayfa’da doğan Halid, dört yaşındayken İsrail devleti Der Yasin katliamını yapar. Bunun üzerine aile mülteci durumuna düşer ve Lübnan’ın Sur şehrine mülteci olarak gider. Tüm yaşamı yurt özlemiyle şekillenmiş olan Leyla Halid”in ailesinin ekonomik durumu çok kötü değildir. Ağabeyi ve ablası, Beyrut Amerikan Üniversitesi’ne gider ve Arap Ulusal Hareketinin mücadelesine katılırlar, Filistin kurtuluş mücadelesi böylece Halid ailesinin evinin içine aktif olarak girer. Arap Ulusal Hareketi, 1967’deki altı gün savaşında........
© Medya Günlüğü
