menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Güney Sudan kritik eşikte

6 0
18.03.2025

Güney Sudan’da yeniden tırmanan askeri ve siyasi gerginliğin bölge istikrarını tehdit eder boyuta ulaştığı tartışılmakta.

Ülkede yıllardır süren, kabileler arası kanlı çekişmenin özünde iktidar paylaşımı, yönetime ortaklık ve ekonomiden eşit pay talebi yatmakta.

Sudan’a karşı ‘’birlikte’’ verilen özgürlük mücadelesi sonunda 2011 yılında kazanılan bağımsızlığın ilk günlerinden itibaren başlayan iktidar çekişmesi derinleşerek halen sürmekte.

2011’den itibaren seçim ve sayım yapılmadan devlet başkanlığını yürüten Salva Kiir Mayardit’in mensubu olduğu Dinka kabilesinin, iktidarı diğer kabile ve topluluklarla paylaşmama inatlaşmasından kaynaklanan istikrarsızlık bölgeyi de etkiler hale geldi.

Başkan Salva Kiir’in sağlık durumunun iyi olmadığı bilinmekte, buna rağmen yaşadığı sürece istifa etmeyeceği gibi seçim de yaptırmayacağı tahmin edilmekte.

İç savaş, kıtlık, ekonomik zorluk ve salgın hastalıklarla bitap düşmüş olan Güney Sudan halkı, Hristiyan, Müslüman ve kabile inançları mensubu olup, 200’den fazla kabileden müteşekkil nüfusun yüzde 40’ını Dinka, yüzde 20’sini ise Nuer kabileleri oluşmakta.

Ülkenin Sudan’dan ayrılmasının bir nedeni, şeriatçı diktatör El Beşir’in yıllar süren baskı rejiminden kurtulmaktı.

İç savaş

Dış mihraklarca da tırmandırılan son kriz, Kuzeydeki Unity, Jonglei ve Yukarı Nil eyaletlerindeki huzursuzluklardan kaynaklanmıştır.

Petrol ve değerli maden yataklarına sahip olan Kuzey eyaletleri petrol gelirlerinden, ekonomik pastadan ve yerel yönetimden daha hakkaniyetli paylaşım talep edegelmiştir.

Juba yönetiminin kontrolü dışındaki bölge, silahlı milis grupların isyan bayrağı açıp, Dinka egemenliğine karşı savaşan muhalif unsurların hakimiyetindedir.

Gerek Sudan’da yıllardır süren iç........

© Medya Günlüğü