menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Lozan’a neden atıf yapıldı?..

14 16
26.05.2025


“Kürtlerin kaderini tayin etme hakkını tanıyın, Lozan’ı aşma mücadelesine destek verin!”

Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yıl dönümü olan 23 Temmuz 2023 tarihinde 13 Kürt kuruluşu bir açıklama yapmış. Açıklama metni Halkların Demokrasi Partisi’nin internet sayfasında yukarıdaki çağrı ile yer alıyor.”Haydi mektup yazalım” yönünde bir istekte de bulunuluyor.

DEM Parti de sosyal medyadan yaptığı bir açıklamada, “Kürtlerin, kaderini tayin etme hakkını tanıyın, Lozan’ı aşma mücadelesine destek verin” diyerek, Kürt kurumlarının Lozan Antlaşması’nın 100. yılı vesilesiyle yaptıkları açıklamaya atıfta bulunuyor.

Bu açıklamadan da görülüyor ki bir kısım Kürtler, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi Lozan Barış Antlaşması’nı “aşma mücadelesi” içindeler. Niyetlerini, hedeflerini açık ve net biçimde açıklamada ortaya koymuşlar. PKK’nın, örgütü feshetme ve silahlı mücadeleye son verme kararında Lozan Antlaşması’na ve 1924 Anayasası’na yapılan atıflar toplumumuzda tepkiyle karşılandı. “PKK hangi amaçla bu atıfları yaptı, beklentileri, istekleri nedir?” sorularının ortaya atılmasına yol açtı. Kürt kuruluşları, Lozan Antlaşması’nın 100. yılı vesilesiyle yaptıkları açıklamada bu soruların cevabını bulmak mümkün.

PKK’nın tepkiyle karşılanan atıflarını, Kürt kurumları tarafından 23 Temmuz 2023’te yaptıkları ortak açıklama ile birlikte değerlendirmek gerekir. Kürt kuruluşlarının görüş, değerlendirme ve beklentilerine ayrıntılı yer verilen açıklamanın girişinde, “Kürt halkı için yüz yıldır devam eden ret, inkar ve katliamların yolunu açan kara günün adı Lozan Antlaşması” deniliyor.

Açıklamada devamla, “Emperyalist devletler ile sömürgecilerin, aralarında uzlaşarak Kürdistan’ı, halkımızın iradesini hiçe sayıp dörde parçalamalarının üzerinden yüz yıl geçti. 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması, halkımız için karanlığın, sonu gelmeyen baskı, soykırım ve zulümlerin adıdır. Öncelikle halkımızın temsil edilmediği ve iradesinin yok sayıldığı Lozan Antlaşması’nı ve bu antlaşmayı imzalayıp uygulayanları şiddetle kınıyoruz. Antlaşmayı kabul etmedik, etmeyeceğiz” ifadelerine yer veriliyor.

“Halkımız, ulusal kendi kaderini tayin hakkını gerçekleştirme hedefiyle Lozan Antlaşması’nın aşılması için mücadelemiz devam edecek” denilen açıklamada şu çağrılar yapılıyor:

“Geçen yüzyılın başında Kürdistan’ın ikinci defa parçalanıp Kürt halkının statüsüz bırakılmasında önemli rol oynayan ve Lozan 1923 Antlaşması’nı imzalayan başta Britanya ve Fransa olmak üzere imzacı devletleri halkımızdan özür dilemeye ve Lozan’ı aşma mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz.

BM ve Avrupa Konseyi’ni, AB’yi ve diğer uluslararası kurumları halkımızın kendi kaderini tayin etme ve Lozan cenderesini aşma mücadelesine destek vermeye çağırıyoruz. Kürt halkı önümüzdeki yüzyılı başta, Türk, Fars, Arap halkları olmak üzere bölge halklarıyla her alanda eşitlik hukuku temelinde birlikte........

© Medya Günlüğü